Ugrás a tartalomhoz

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság ajánlása az idősek védelmében

Mezőkövesd hírei

Napjainkban egyre több időskorú személy válik károsulttá, áldozattá betörők, besurranók és trükkös tolvajok, illetve rablók támadása által. A bűnelkövetőket a korcsoport sajátos élethelyzete, romló egészségi állapota, egyedülléte motiválja, melyek együttese védekező képességüket gyengíti.

Idősek sérelmére jellemzően vagyon elleni bűncselekmények valósulnak meg, ezek közül is elsősorban a lakásbetöréseket kell kiemelni. Jellemző elkövetési formája, hogy az egyedül élő időskorúak ingatlanába nyílászáró befeszítésével vagy álkulcs használatával hatolnak be az éjszaka folyamán, a házban kutatást végeznek, s a lakásban tárolt pénzt és egyéb értékeket eltulajdonítják. A leggyakrabban elvitt tárgyak köre: készpénz, ékszer, műszaki cikkek, műtárgyak, bankkártya, háztartási cikkek. A lakásbetörésekre jellemző, hogy az elkövetők elsősorban nyílászárók, bejárati ajtók, ablakok erőszakos roncsolása útján hatolnak be a házba, így azok megerősítésére nagy figyelmet kell fordítani (hengerzártörés, ajtóbefeszítés, zárfúrás, álkulcsos nyitás, ablakbetörés, rácsfeszítés). Olyan ajtó vagy ablak még nem készült, ami betörésbiztos, de nem mindegy, hogy mennyi időt vesz igénybe a kinyitásuk! Minél nagyobb figyelmet fordítunk lakásunk behatolás elleni védelmére, annál kisebb eséllyel leszünk betörések áldozatai! Egy jól védett ház egyrészt jelzi a betörő számára, hogy nem lesz könnyű dolga - tehát megelőzési funkciója van -, másrészt feltartja a betörőt, ami a rendőrség szempontjából a reagálási időt gyorsítja, segíti a tettenérést.  

Egyre nagyobb számban fordulnak elő időskorúak sérelmére besurranásos lopások, melyeket kis odafigyeléssel könnyen megelőzhetünk. Besurranásos lopások esetében az elkövetők észrevétlenül érkeznek és távoznak a lakásunkból. Elsősorban családi házaknál és földszinti lakásoknál jellemző. A sértettek által nyitva hagyott ajtók, ablakok, kapuk csalogatják, az erre szakosodott enyves kezű tolvajokat.
Célszerű rácsot felszerelni a földszinti ablakokra, a bejárati ajtót, kaput pedig zárva tartani! Az értékeket ne hagyják szabadon, zárják el (ha van rá lehetőség lemez- vagy pénzkazettába) gondosan elrejtve!

Amit a lakásbetörések, besurranásos lopások megelőzése érdekében tehetnek:


– A besurranások megelőzhetők, amennyiben minden esetben zárva tartja a kaput, bejárati ajtót akkor is, ha otthon tartózkodik, vagy kis időre átmegy a szomszédba! Földszinti lakások esetén érdemes az ablakra rácsot szereltetni, családi háznál kutyát tartani.
Otthona kulcsait ne rejtse el a bejárat közelében, a biztosnak vélt „dugi” helyek az elkövetők előtt jól ismertek. A bejárati ajtóra szereltessen fel széles látókörű optikai kitekintőt, valamint biztonsági láncot. 
Szereltessen fel biztonsági zárakat is úgy, hogy a megfelelő mechanikai szilárdságú ajtó több ponton záródjon. Ezt érdemes kiegészíteni elektromos érzékelő-riasztó berendezéssel, mely éjjel–nappal távjelzést tud továbbítani valamely vagyonvédelmi cég diszpécser szolgálatához.
Alakítson ki lakókörnyezetével kölcsönös együttműködésre alkalmas viszonyt, és figyeljenek egymás lakhelyére! Az idegeneket és a gyanúsan viselkedőket figyelje meg, a járművek adatait jegyezze fel, majd azokat adja át a polgárőrnek, rendőrnek, szociális gondozónak.  
Értékesebb vagyontárgyairól készítsen házi leltárt, feltüntetve azok egyedi jellemzőit, azonosítási számát! Lehetőség szerint nagyobb készpénzt ne tartson otthon, készpénzt lakásában is lemez- vagy pénzkazettában tároljon és lehetőleg ne azonos helyen.
Végzettségét, címeit ne tüntesse fel névtábláján, ha nem feltétlenül szükséges, mert ebből vagyoni helyzetére lehet következtetni!
Egyedül élő nők - saját biztonságuk érdekében - elég, ha csak vezetéknevüket tüntetik fel! (pl.: Tóth T)
Időnként vizsgálják át a bejárati ajtót és környékét, hogy nincsenek-e számok, jelek odaírva, papírcsík, gyufaszál az ajtó réseibe dugva, cellux-csík felragasztva. Ezeket azonnal távolítsa el, mivel az Ön távollétei időpontjainak megfigyelését szolgálják!
Ajtónyitás előtt minden esetben győződjön meg - pl.: az optikai kitekintő igénybevételével - az Önhöz érkező személy kilétéről!
Kulcsait ne tartsa igazolványaival egy helyen, mert ellopásuk esetén „kulcsrakész” segítséget ad pontos lakcímével, autórendszámával a betörőknek!
Figyeljen arra, hogy hazaérkezéskor, vagy eltávozáskor ne legyen idegen a lakásajtó közelében!
Taktikai védelemként alkalmazhatók olyan műszaki eszközök is, amelyek a tulajdonos ottlétének látszatát keltik, pl.: időkapcsolóval ellátott véletlenszerű fény- és hanghatásokat produkáló berendezések.

Technikai védekezési lehetőségek

Az éjszaka leple alatt támadó bűnözők arra számítanak, hogy a védtelen sértett nem fog tudni segítséget hívni. Bármely más esetre is a kiszolgáltatottság csökkentése érdekében javasolt technikai eszközök:

- Vezeték nélküli kapucsengő („SOS” Szomszédhívó)

A készülék két egységből áll, egy kisméretű nyomógombbal ellátott adóegységből, valamint egy falra szerelhető vevőegységből. Vészhelyzet esetén az adóegység gombját lenyomva, a hatótávolságon belül lévő vevőegység ébresztésre alkalmas hang- és fényjelzést bocsát ki, ily módon jelezve a közelben lakó szomszédnak, aki időben tud segítséget hívni, illetve az elkövető tevékenységét megakadályozni.
Típusa: ST 59 (a jelátvitel hatótávolsága 100 -150 méter)
Ára: kb. bruttó 1.740.-Ft

- Elektronikus ajtóék


Alacsony áron beszerezhető technikai eszköz az elektromos ajtóék néven kapható készülék. A szerkezetet  az ajtószárny és a padló burkolata közé kell illeszteni, mely az erőszakos nyitás és feszítés hatására  hangjelzést ad mikor az ajtó rászorul az ék alakú burkolat felső részére, lenyomva az érzékelő kapcsolót. Az ajtó mozgása automatikusan beindítja a hangjelzést, mely riaszthatja a közelben tartózkodókat, illetve elriaszthatja a behatolót. Karbantartást nem igényel, használata egyszerű.
Típus: MA 904
Ára kb. bruttó 1.090.-Ft
.  
- Riasztós lakat

Edzett kengyeles, riasztó és normál lakatként is használható, időjárásálló (víz- és fagyálló).
Elektronikus része érintésérzékelős (mozgatásra, érintésre hangjelzést ad), hangriasztással 110 decibel erősségű riasztó hanggal. A működtetéshez 6 db lítium gombelem szükséges, melyet a csomag tartalmaz. Normál használat esetén egy garnitúra elemmel megközelítőleg 2 évig működik. Használható: bicikli, tároló, motorkerékpár, pince, hétvégi ház védelmére.
Az elkövető (betörő) a lakat feszítésével a beépített elektronikus riasztót működésbe hozza. A hangjelzés erőssége vélhetően megzavarja az elkövetőt, s a sértett, vagy a közelben tartózkodó bármely más személy a rendőrséget a cselekmény észlelésekor azonnal tudja értesíteni.

Amennyiben azt észlelte, hogy sérelmére betörés történt, vagy bármely módon lopás, azonnal értesítse a rendőrséget! A helyszínt ne változtassa meg, mert ezzel a nyomok rögzítését nehezíti!

Mezőkövesdi Rendőrkapitányság

Kapcsolódó hírek