Ugrás a tartalomhoz

Bűnmegelőzési ajánlások a Halottak Napjára

Mezőkövesd hírei

Mindenszentek és Halottak Napja közeledtével sokan látogatnak ki elhunyt szeretteik sírjához, hogy elhelyezzék a kegyelet virágjait és meggyújtsák az emlékezés gyertyáit.

Van, aki már napokkal előtte megjelenik a temetőben, hogy rendbe hozza a sírokat, érzelmileg is felkészüljön a megemlékezés napjára. A temetőket azonban nem mindenki azért látogatja, hogy szerettei sírjánál megemlékezzen. Ilyenkor gyakrabban fordul elő gépkocsi-feltörés, sírokról történő virág és koszorú eltulajdonítás, illetve alkalmi vagy zseblopás.


Figyeljen oda, hogy ne váljon károsulttá,
ezért kérjük, hogy fogadja meg tanácsainkat !


• Tömegközlekedési eszközökön, különösen a fel- és leszállások alkalmával figyeljen környezetére, kézi-, illetve válltáskáját szorítsa testéhez és azt mindig maga előtt tartsa.
Az értékeit ruházatában, táskája belső zsebeiben, lehetőség szerint szorosan testközelben tartsa vagy akár több helyen tárolja, és kerülje el, hogy őrizetlen maradjon.
Bankkártyája mellé ne helyezze a PIN kódját, lakáskulcsához lakcímét tartalmazó feliratot, mivel ezen adatok birtokában az elkövető további kárt okozhat.
Soha ne hagyja őrizetlenül táskáját miközben a sírt rendezi. Alkalom szüli a tolvajt!
Tegyen feljelentést, ha meglopták, akkor is, ha az elkövetőről adattal nem rendelkezik.
Amennyiben időben észleli a lopást kérje a közelben álló személyek vagy a járművezető
segítségét. Ne szálljon szembe a tolvajjal, mivel az elkövető agresszíven is felléphet.
Ne hagyjon értékeket a gépjármű utasterében! Az üléseken hátrahagyott tárgy felkelti a tolvaj figyelmét. Az elkövetőkre jellemző, hogy a legkisebb értékek miatt is képesek betörni az ablakot, vagy feltörni a zárat. A személygépkocsi nem biztonságos tárolóeszköz!
A járműben meglévő mechanikai vagy elektronikus védelmi eszközt használja a parkolás során. A jármű ajtaját, valamint ablakait mindig zárja le miután eltávozott. Az indítókulcsot, a gépkocsi iratait tartsa magánál, biztonságos helyen, ne tudjanak illetéktelenek hozzáférni.
Lehetőség szerint kijelölt parkolóban álljon le, vagy jól megvilágított, forgalmas helyen.

A Rendőrség a Polgárőrséggel közösen ez évben is megkülönböztetett figyelmet fordít a kegyelet napjaira, azonban az áldozattá válás megelőzése érdekében kérjük fokozott odafigyelésüket, hogy a megemlékezést ne árnyékolhassa be semmilyen jogsértés!

Kapcsolódó hírek