Ugrás a tartalomhoz

Lefektették a gerincvezetéket (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Befejezéshez közeledik az úthálózat aszfaltos helyreállítása a szennyvízberuházásban érintett területeken. A kivitelező cég szakemberei a lakossági házi bekötések építését is gőzerővel végzik.

A gerincvezeték lefektetési munkálatai teljes egészében befejeződtek Mezőkövesden.
„Elmondható, hogy a gerincvezetéket teljes hosszában beépítettük és 1-2 km-es szakasz kivételével a csatornahálózat minősítése is befejeződött. Az átemelők gépészeti és szerelési munkálatai elkészültek, már csak az elektromos bekötéseket kell elvégezni.” – emelte ki Lengyel Dávid, a Hídépítő Zrt. munkahelyi mérnöke. Ezt követően üzembe fogják helyezni az átemelőket, így ezeken a területeken is megkezdődhet majd a lakossági rákötések építése.


Jól halad az úthelyreállítás

Az utak aszfaltozása hetek óta gőzerővel zajlik a városban. A négy és fél méternél keskenyebb utak esetében mintegy 60 000 négyzetméteres terület aszfaltozását hajtották végre, így már csak 4 000 négyzetméternyi útfelületet kell helyreállítani.
A középső városrészben a négy és fél méter alatti utak közül a Lehel utca, a Bem apó utca, a Gergely utca, a Farkas Márton utca és a Lajos köz térségében a gerincvezeték minősítése a napokban teljes egészében befejeződik, így a kivitelező cég szakemberei itt is megkezdik az aszfaltozás előkészítését az elkövetkezendő napokban.
A négy és fél méternél szélesebb utak, mint például a Szomolyai út, a Gaál István út és a Teréz utca teljes aszfaltozására, városunk önkormányzata saját költségvetéséből is biztosít forrást. Az itt zajló munkálatok is mintegy 95%-ban elkészültek és várhatóan 1-2 napon belül teljesen be is fejeződnek. Ez összességében mintegy 41 000 négyzetméteres területet jelent.


Több száz ingatlant kötöttek a hálózatra

Szeptember végétől elindultak a lakossági rákötés munkálatai. A Hídépítő Zrt. szakemberei több száz ingatlan bekötését végezték el az elmúlt másfél hónapban.
„A 2165 bekötéséből eddig mintegy 500 ingatlant kötöttünk a hálózatra a nyugati városrésztől indulva. Az előttünk álló időszakban igyekszünk még több géppel és még nagyobb kapacitással dolgozni azért, hogy a házi bekötések építését teljesen be tudjuk fejezni a határidőre.” – mondta Lengyel Dávid.
A szakemberek a lakossági rákötéseket az időjárás függvényében, gyakorlatilag az első keményebb fagyok beköszöntéig tudják végezni. Azok az ingatlanok, amelyek kimaradnak ebben az évben, jövőre csatlakozhatnak majd rá a szennyvízhálózatra.

„Azt tudni kell, hogy a bekötést végző vállalkozó addig nem mehet el egy ingatlanból sem, amíg teljes egészében be nem fejezte a rákötés építését. Amennyiben valaki ezzel kapcsolatban problémát észlel, kérem jelezze nekünk és azonnal intézkedni fogunk azért, hogy a lehető legrövidebb ideig zavarjuk a nyugalmukat.” – hangsúlyozta Lengyel Dávid. A szakember a továbbiakban is kéri a beruházásban érintett területen élő lakosok türelmét és megértését a munkálatok kellemetlenségei miatt.

A lakossági házi bekötések állásáról és folyamatáról a Mezőkövesdi Újságban tájékozódhatnak. A projekt a „Mezőkövesd Város szennyvízcsatorna-hálózatának fejlesztése a lakosság életminőségének javítása és a települési környezet védelme érdekében” című Európai Uniós pályázat keretében valósul meg.

Kapcsolódó hírek