Ugrás a tartalomhoz

Zöld erdőben jártunk…

Mezőkövesd hírei

…kék ibolyát is láttunk – a Tibolddaróc-Kács határában lévő erdőben, amit Dr. Kapusi Imre erdőmérnök telepített mintegy 100 db fafaj felhasználásával. A Közalkalmazottak és Köztisztviselők Nyugdíjas Klub szervezésében ide látogattunk, ahol élményekben és ismeretekben is bőven gazdagodtunk.

Dr. Kapusi Imre, a tulajdonos- házigazda nagy szeretettel kalauzolt bennünket a tanösvényen. Az erdő az országosan nyilvántartott arborétumok része, és az országos tanösvény hálózat része. Tulajdonos szívesen fogadja iskolai és egyéb- pl. nyugdíjas csoportok érdeklődését, hogy továbbadja az évtizedek alatt felhalmozódott kísérleti és nemesítési tapasztalatait.
Bár a lombos fák nagy része már levetette színes őszi levéldíszét, a rengeteg fenyő, tuja, boróka fajtagazdagsága, egyedi sokfélesége nagy élményt jelentett. Kapusi Imre  elmondta, ez az erdőtelepítés egy kísérlet része, amiben azt kutatja, hogy  az egyre szélsőségesebbé váló éghajlati körülmények között, a száraz, , kopár területek bányahányók, elhagyott szeméttelepek milyen fákkal telepíthetők be gazdaságosan. Az akácnemesítéssel pedig olyan rövid vágásfordulót sikerült elérnie, amiket tűzifának kivágva más-értékesebb- erdei fák megmenthetők a kivágás alól. A kísérletek, nemesítések eredményeként a terület egyfajta génbank szerepét tölti be,ahonnan újabb, kísérletek kutatások indulhatnak ki. A terület egy része gondozott kaszált, füves fasorokkal, másik részén a lágyszárú és fás szárú aljnövényzet megjelenését, a különféle növénytársulásokat, az erdő öntisztulási folyamatát tanulmányozza. Egyes növények ugyanis nem tűrnek más növényeket a közelükben, azokat elnyomják, kiirtják, így egyeduralkodóvá válnak azon a területen.
Nem sok ember előtt ismert –mi eddig legalábbis nem tudtuk- hogy az erdei gyümölcsösben 22 féle emberi fogyasztásra alkalmas erdei gyümölcs, valamint 32 féle gyógynövényként is használható erdei fafaj van. Néhány gyümölcsöt megkóstolhattunk.
Az erdei „ tanulmányúton ” kellemesen elfáradtunk és  az igényesen kiépített pihenőhelyen elővettük tarisznyánkból a madárlátta kenyeret, szalonnát, vereshagymát, nyársra húztuk jó parázson megsütöttük, jóízűen mind megettük.
Ez még nem minden! Tudták Önök, hogy a régi magyar almafajták génbankja a Kapusi Imre által gondozott almáskertben van? Ebéd után 24 fajta almát kóstoltunk és minősítettünk: ez édes ez savanyú, ez kásás, ez roppanós… stb.
Délutánra fordult az idő, az autónk orrát hazafelé fordítottuk előbb azonban meglátogattuk Tibolddaróc nevezetességeit. A faluban nem kevesebb mint öt kastély , nagyobb kúria van. A legnagyobb az 5-6 hektáros park közepén álló klasszicista stílusú,  Bottlik – kastély gyönyörű lehetett fénykorában. Most azonban a park elvadult, felverte a gaz, az épület még dacol az idővel és egy jó gazdáról álmodik. Temetőben megcsodáltuk a Bottlik Mauzeluomot, majd gyönyörködtünk a falu panorámájában.
Megállapítottuk,-  a nap folyamán többször is- nem kell messzire menni, hogy szépséget és érdekességet találjunk. Városunk néhány kilométeres körzetében is vannak természeti és történelmi különlegességek, aminek megismerése minden patriótának „kötelessége” lenne. Köszönet érte Dr. Kapusi Imre erdőmérnöknek és a klub vezetőségének a szervezésért.

Koncz Józsefné klubtag

Kapcsolódó hírek