Ugrás a tartalomhoz

Rezsifórum Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Újabb rezsicsökkentést vezet be a Kormány. A tervek szerint áprilisban a gáz ára 6,5, szeptemberben az áram ára 5,7, októberben a távhőé 3,3 százalékkal fog csökkenni.

Az eddigi rezsicsökkentés eredményeképpen a kormány húsz százalékkal csökkentette az áram, a gáz, és a távfűtés díjait. A következő ütemben pedig 10%-kal mérséklődött a szemétszállítás, az ivóvíz-szolgáltatás, a kéményseprés, a szennyvízszippantás és a palackos gáz díjszabása, valamint a csatornadíj is. E folyamat harmadik ütemét 2014-re tervezik, amely során tovább csökkenhetnek a rezsi, azáltal a magyar családok pénztárcájában is több maradna.
Azonban az újabb csökkentés bejelentése után ismét támadja kormányt, a Fideszt a baloldal, az Unió és szolgáltatási szektor.  A tervek szerint január közepétől országszerte 119 fórumot tart a Fidesz és a KDNP több mint 30 politikusa. A rendezvényekre azokat várják, akik ki kívánnak állni az ország által eddig elért eredményekért, illetve támogatják az immár harmadik ízben rezsicsökkentést.
Ebben a témában tartott fórumot Mezőkövesden január 30-án Tállai András, országgyűlési képviselő, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és dr. Budai Gyula, a Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára.
A fórum előtt megtartott sajtótájékoztatón Tállai András elmondta, hogy a választókörzet mind az 54 településéről várták az embereket erre az eseményre, hogy tájékoztassák az térségben élőket a rezsicsökkentés politikai, gazdasági megalapozottságáról, annak szükségességéről. Az államtitkár kiemelte, fontos, hogy az emberek támogassák a kormány ez irányú terveit, intézkedései, mert akár veszélybe is kerülhet a csökkentés megvalósítása. Elmondta, hogy ez a fórum egyben már egy kampánynyitó nagygyűlés is a Borsod megye 7. választókörzetében. Tállai András kiemelte, hogy 63 településnek nyújt a Kormány egyedi, plusz forrást az Országgyűlés december 17-ei ülésén elfogadott Kormányhatározat értelmében. Köztük volt Mezőkövesd is. A város 300 millió forint támogatást kapott. Hozzáfűzte, hogy e támogatással a Kormány is elismeri, példának tartja azt a folyamatos fejlődést, amely Mezőkövesdet jellemzi. Az önkormányzati államtitkár hangsúlyozta, hogy a decemberben elfogadott, az önkormányzatok működését, a települések fejlesztését szolgáló plusz források is azt jelzik, hogy a Kormánynak fontosak a vidéken élő emberek, elismeri és számít a kistelepülés állampolgárai.
Mezőkövesd és a térség országgyűlési képviselőjének gondolatai után dr. Budai Gyula államtitkár adott tájékoztatót az est témájáról. Elmondta, hogy ezerrel dübörög a kampány és a polgári oldalnak meg kell védenie azokat az eredményeket, amelyet 2010-2014 között elért. Az államtitkár azt is kiemelte, hogy a 2010-es választások után olyan ország irányítását vették át, ahol az államadósság 83%, a munkanélküliségi ráta 11,5%, a GDP mínuszban volt. A második Orbán kormánynak elsőként a gazdasági stabilitást eredményező döntéseket kellett meghoznia, másodsorban pedig munkahelyeket kellett teremteni és csökkenteni kellett az inflációt. Két út közül kellett a 2010-ben felállt kormánynak választania: vagy tovább növeljük az állampolgárok, a lakosság terheit, vagy olyan döntéseket, intézkedéseket eszközöl, amelyből kihozzák a válságból az országot. Hozzátette, hogy a Kormány egyik legfontosabb döntése az volt, hogy nem a lakosságra rótt ki plusz terheket, hanem a multikat, a bankokat, szolgáltatókat adóztatta meg, akik az előző, MSZP-s országvezetés alatt hatalmas bevételekre tettek szert. Ezekből a különadókból sikerült stabilizálni, illetve növekvő pályára állítani a magyar gazdaságot.
Dr. Budai Gyula hangsúlyozta, hogy először erősíteni kellett a gazdaságot ahhoz, hogy mostanra elérjenek oda, hogy enyhíteni tudjanak az emberek terhein, hogy megléphessék a rezsicsökkentést.
Fontosnak tartja a politikus, hogy mindenki megismerje a 2010 óta elért eredményeket. Ilyen egyebek mellett, hogy a Kormány visszafizette a korábbi ciklusokban felvett IMF hitelt, 2013-ban kikerült az ország a túlzott deficit eljárás alól, amely alól 2004 óta a Medgyessy-Gyurcsány-Bajnai kormány nem tudott kikeveredni. A munkanélküliség az elmúlt négy év alatt 2% alá csökkent, 250 ezerrel nőtt a foglalkoztatottak száma, a családokat pedig az adókedvezmény, a GYED extra, az egykulcsos adó révén megerősítette a mostani ország vezetés. A rezsicsökkentés során pedig 2013 novemberéig 20%-kal csökkentette az állam a gáz-, a villany és a távhő árát, illetve 10%-kal csökkent a csatorna, a szennyvíz, a palackos gáz ára. Hozzátette, hogy a frakció döntése alapján 2014 április 1-jétől további 6,5%-kal csökken a gáz, az áram és a távhő ára. A választás után is tervezik a program folytatását.
A politikus hangsúlyozta, hogy a 2014. áprilisi választásnak több tétje van. Az egyik a Kormány által meghozott vívmányokat, illetve a lakosság számára biztosított kedvezményeket megvédjék.
Dr. Budai Gyula arról is beszélt, hogy ha a 2014. áprilisi választás után a mostani nyilatkozatok alapján a korszakváltó baloldal a rezsicsökkentést, a családi adókedvezményt, a GYED extrát, és minden, a családok, emberek számára kedvező intézkedést el akarja törölni. Dr. Budai Gyula elmondta, hogy egyes források szerint Gyurcsány Ferenc már megszorításokról, a költségvetési kiigazításról, termőföldeladásról beszél. Mindent, amit a FIDESZ-KDNP kormány a négy év alatt létrehozott, meg akarnak szüntetni. 
A Vidékfejlesztési Minisztérium parlamenti államtitkára elmondta, hogy a GYED extra, a családi adókedvezmény, a már eddig 30 százalékos rezsicsökkentés révén lehetőség nyílt arra, hogy amit a magyar családok eddig a számlák kifizetésére fordítottak, azt most az életminőségük javítására költhessék el.

Kapcsolódó hírek