Ugrás a tartalomhoz

Új szerzemények a Matyó Múzeum néprajzi gyűjteményéből (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A Matyó Múzeum gyűjteményének új darabjaiból nyílt kiállítás február 13-án. A tárlaton több mint 250 darab népművészeti, néprajzi, használati tárgy, ruhadarab, lakástextília kapott helyet, amelyet mezőkövesdi lakosok, illetve a múzeumba ellátogatók ajánlottak fel.

A megnyitó ünnepség elején Agócsné Halász Andrea, muzeológus, a Matyó Múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, aki beszédében kiemelte, hogy az elmúlt években több száz emlékkel, tárggyal lett gazdagabb a múzeum, amelyeket többségében mezőkövesdiek vagy innen elszármazottak ajánlottak fel, de volt olyan is, aki az itt tett látogatása után tért vissza az otthon talált, matyó emlékeikkel. 
Az igazgatónő szavai után Balázs Krisztina, Molnár Ivett, Nagy Judit, Szilágyi-Rajcsák Andrea tolmácsolásában írásos emlékeket osztottak meg a közönséggel.
A kiállítást dr. Hajdu András, a Mezőkövesdi Járási Hivatal hivatalvezető-helyettese nyitotta meg, aki kiemelte, mennyire fontos, hogy a még fellelhető tárgyi emlékeket felajánlották a múzeumnak, ezzel hozzájárulva ahhoz, hogy az utókor megismerhesse őseik hagyatékát. Beszédében megköszönte a felajánlóknak, hogy családi ereklyéikkel hozzájárultak az intézmény gyűjteményének gyarapodásához, a múzeumnak pedig gratulált a kiállítás létrehozásához.
Az eseményen jelen volt Kisjankó Bori néni unokája, Gáspár Gábor is, aki egy több részből álló tárgy együttest ajánlott fel, amelyeket még nagymamája készített.
A kiállításon régi babakocsiktól, a bútorokon, az edényeken keresztül, egészen a lakástextíliákig, ruhadarabokig, sokféle kinccsel találkozhat az, aki még március 28-ig betér a Matyó Múzeumba és megtekinti a tárlatot.

Kapcsolódó hírek