Ugrás a tartalomhoz

Tisztelgés Bayer előtt - kiállításmegnyitó (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Emléktáblát avattak Bayer Róbert (1878-1953) tiszteletére a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában. Az iskola alapítójának és első igazgatójának emléktábláját Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára és Juhász Jánosné, az oktatási intézmény vezetője leplezte le. Az ünnepség részeként Zeleiné Pap Bernadett népi iparművész alkotásaiból nyílt kiállítás az iskola dísztermében.

A Bayer Róbert tiszteletére megrendezett ünnepségen elsőként Tállai András államtitkár osztotta meg gondolatait. A politikus többek között felidézte a több mint 100 esztendős alma mater megalapítását, indulását, valamint ismertette Bayer Róbert életét és munkásságát, aki 1911-től 1936-ig irányította az intézményt. Kiemelte, az iskola alapítója az akkor még nagyközség oktatása mellett a helyi kulturális-, köz-, és sportélet egyaránt aktív és meghatározó szereplője volt. Támogatta a szegény családokból származó gyerekek taníttatását, akiket nem csak erkölcsileg, hanem anyagilag is segített. Az igazgató elhivatottságának és önzetlen támogatásának köszönhetően végezhette el tanulmányait az intézményben többek között Takács István, az ismert mezőkövesdi freskófestő. Megszervezte a vidéki fiatalok utaztatását és 1922-ben egy bentlakásos kollégium segítségével a diákok elhelyezése, elszállásolása is megoldódott. 1914-től az első felelős hetilap főszerkesztőjeként tevékenykedett, továbbá hosszú időn keresztül tagja volt a mezőkövesdi nagyközségi képviselő-testületnek is. Bayer Róbert 1914-től kezdve négy éven keresztül a Mezőkövesdi Egyetemes Sportegyesület elnöki tisztét is betöltötte. Kevesen tudják, hogy a sport területén is kimagasló teljesítményt nyújtott. Pályára lépett a magyar labdarúgó válogatott történetének első két hivatalos mérkőzésén 1902. október 12-én és 1903. április 5-én. Nemzeti csapatunk mindkét összecsapást Ausztria ellen vívta meg. Bayer Róbert a szerteágazó munkásságán túl példás családi életet élt Mezőkövesden egészen az 1953-ban bekövetezett haláláig. Az államtitkár beszédének végén elmondta, hogy az iskola alapítójának munkássága felbecsülhetetlen értéke a város életének. Az ünnepségen részt vett Bayer Róbert két unokája, Mikó Györgyné Bayer Magdolna és dr. Bayer Éva.
Ezt követően Tállai András és Juhász Jánosné, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola igazgatója közösen leleplezte a Bayer Róbert tiszteletére készített emléktáblát.


Tárlat a népi hímzésvilágból

Az ünnepség az intézmény dísztermében folytatódott, ahol Zeleiné Pap Bernadett népi iparművész kiállításának ünnepélyes megnyitóján vehettek részt az érdeklődők. Dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntőjében kiemelte a város vezetőinek és lakóinak elkötelezettségét a népművészet hagyományainak megőrzése és ápolása iránt. A városvezető hangsúlyozta, hogy a matyó hagyományok büszkeséggel töltik el az itt élőket, emellett a népművészet a város és a matyó települések -Mezőkövesd, Szentistván és Tard- összetartozását is kifejezi. Dr. Fekete Zoltán hozzátette, hagyományaink megőrzésén és ápolásán túl kiemelten fontos feladat a népművészeti értékek továbbadása az utódoknak. Ezen a területen jelentősen előrelépett a város, hiszen a startmunkaprogram keretében újjáélesztették a házi bedolgozói ipart, ami szintén azt bizonyítja, hogy a népművészet ma is fontos része Mezőkövesd életének.

Ezt követően Rigó Attiláné, a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola magyar nyelv és irodalom, valamint néprajz szakos tanára mutatta be, illetve méltatta a kiállított alkotásokat. Kiemelte, a tárlat értékét növeli, hogy a munkafolyamatot a tervezéstől kezdve a kivitelezésig Zeleiné Pap Bernadett végezte el. A gyönyörűen megmunkált textíliák között egyebek mellett helyet kapott egy matyó lobogós ujjú ing, de a tárlat anyagai között párnák, párnahuzatok, asztalterítők is megtalálhatóak. A népi iparművész tanulmányai során más tájegységek hímzéskultúráját is megismerte, ennek köszönhetően a matyó hímzésen kívül egyebek mellett a drávaközi, tardi és gömöri népi népművészeti hagyományokból is ízelítőt kaphatnak az érdeklődők a tárlaton. A kiállítás anyagát március végig lehet megtekinteni az iskola dísztermében.
A megnyitó zárásaként Juhász Jánosné igazgató köszöntötte a résztvevőket. Az intézményvezető egyebek mellett kiemelte az esemény fontosságát és megköszönte az ünnepség szervezésében résztvevők áldozatos munkáját.

Az emléktábla avatás és a kiállításmegnyitó ünnepi színvonalát a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak énekes, prózai és táncos előadása emelte.

Kapcsolódó hírek