Ugrás a tartalomhoz

Kórházfejlesztés uniós forrásból (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Európai Uniós forrásból újulhat meg a Markhot Ferenc Kórház mezőkövesdi krónikus belgyógyászati részlege. A projekt indulásáról március 11-én tartott sajtótájékoztató keretében számoltak be.

A sajtóeseményen elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, térségünk országgyűlési képviselője mondott beszédet, aki elmondta, hogy az életnek két fontos része van: az egészség és a biztonság.  A legfontosabb, hogy az ember egészségben élje le az életét, amiért ő maga tud a legtöbbet tenni.
„Mezőkövesd szerencsés helyzetben van, mert a korábbi és a mostani vezetése is mindent megtett azért, hogy az egészségügyi ellátás minden lépcsője – az alapellátás, a járóbeteg- és a fekvőbeteg-ellátás –, minden szolgáltatása és minősége meglegyen. Mezőkövesd talán az ország egyetlen olyan kistelepülése, ahol két kórház is működik. Az egyik a 180 ágyas Mozgásszervi Rehabilitációs Központ, a másik pedig a Markot Ferenc Kórház mezőkövesdi belgyógyászati részlege. Jó hír a mezőkövesdi és térségi embereknek, hogy ez a projekt elindul, és mintegy 530 millió forintos fejlesztés valósul meg, amelyből a mezőkövesdi belgyógyászati osztály mintegy 100 millió forinttal fog részesülni” – emelte ki Tállai András.
Az államtitkár beszéde után dr. Bauer Kálmán, az egri Markhot Ferenc Kórház orvos-igazgatója, a projekt szakmai vezetője mutatta be a „Fekvőbeteg-ellátás struktúraváltása és kapcsolódó eszközbeszerzés a Markhot Ferenc Kórházban” című pályázat tartalmát.
„A TIOP 2.2.6. pályázat révén az országban az elsők között nyertünk forrást arra, hogy a mezőkövesdi krónikus belgyógyászati részt, valamint az egri kórházat felújítsuk, fejlesszük. A mezőkövesdi belgyógyászati osztály esetében az épület részleges felújítása, akadálymentesítése, a betegszállításra használt lift cseréje, valamint informatikai fejlesztés valósul meg. Emellett új eszközöket, mobil ultrahang készüléket, speciális betegágyakat is fogunk vásárolni. Az egészségügyi rendszer 2012-es átalakítása után a Markhot Ferenc Kórház ellátási területéhez tartozik Mezőkövesd és térsége. Így nemcsak a mezőkövesdi belgyógyászat felújítása, hanem az egri kórház korszerűsítése is nagy mértékben hozzájárul az itt élők jobb és minőségibb ellátásához” – ismertette a beruházás tartalmát az orvos-igazgató.
Az egri kórház Patológiai osztályát is korszerűsítik a projekt keretében.  Mindezek mellett a két intézmény komplex radiológiai fejlesztése, új radiológiai eszközök, DSA - digitális röntgenberendezés, ultrahang diagnosztika beszerzése is megvalósul.
A beruházás májusban indul el a két érintett intézményben. A felújítási munkákat, valamint az eszközbeszerzést legkésőbb 2015 júniusáig le kell zárni.

Kapcsolódó hírek