Ugrás a tartalomhoz

Beszámoló a tavalyi évről (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Ünnepi állománygyűlést szerveztek a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokságon március 11-én. A résztvevők beszámolót hallhattak a 2013-as esztendő tevékenységéről és legfontosabb eseményeiről.

A nagyszabású összejövetelen a Mezőkövesdi Tűzoltóparancsnokság vezetősége és állománya mellett többek között dr. Fekete Zoltán polgármester, Szerencsi Árpád, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság vezetője, Köteles János, a Mezőkövesdi Polgárőr Egyesület vezetője, valamint a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnoksághoz tartozó önkéntes tűzoltó egyesületek képviselői vettek részt.
Az eseményen elsőként Koroknai Péter tűzoltóparancsnok értékelte az elmúlt évet. A parancsnokság vezetője ismertette a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Főigazgatósághoz tartozó tűzoltóság szerkezeti felépítését, valamint a helyi speciális adottságokat. Külön kiemelte az illetőségi terület földrajzi viszonyai mellett az M3-as autópályát, a 3-as számú főutat és a Budapest – Kassa vasútvonalat, melyek meghatározó szerepet töltenek be a tűzoltók mindennapi életében.

Koroknai Péter bemutatta a parancsnokság rendelkezésre álló gépjármű és műszaki eszközparkot, valamint a tavaly végrehajtott fejlesztéseket és eszközbeszerzéseket. A  létszámról elmondta, hogy a 66 fős állományból 62 fő vonulós, míg 4 fő hivatali adminisztrációs tevékenységet végzett. Az állomány vezetői és tagjai egyebek mellett továbbképzéseken és gépjárművezetői képzéseken vettek rész, továbbá gépjárműfecskendő és favágó vizsgát is tettek. Ezen felül a tűzoltók több nagyszabású sporteseményen is szép eredményeket értek el. A rendszeresen végrehajtott gyakorlatozásokon túl tűzoltási és műszaki mentési akciótervet is készítettek, valamint tűzvizsgálati helyszíni szemléket, kéménytüzekkel és CO mérgezéssel kapcsolatos helyszíni szemléket is tartottak 2013-ban.


Több mint négyszáz riasztás

A kivonulási eseményeket összegezve a lánglovagok 190 tűzeset mellett 189 esetben hajtottak végre műszaki mentést, míg 46 alkalommal tévesen riasztották a parancsnokságot, de ebből mindössze egyszer merült fel a szándékos félrevezetés gyanúja. A tűzoltók 33 alkalommal nyújtottak segítséget az illetékességi területen kívül, így több mint 400 helyszínre kellett kivonulniuk 2013-ban.
Koroknai Péter elmondta, hogy tavaly a társasházak gázvezetékeit, berendezéseit és csatlakozóit ellenőrizték, viszont idén már a lakóházak gázhálózatát is ellenőrizni fogják.


Matyó mentőcsoport alakult

Jelentős esemény volt az elmúlt évben, hogy szeptemberben tizenhat járási mentőcsoport, köztük a Matyó mentőcsoport is megalakult, így a kövesdi tűzoltók 27 fő mellett két technikai eszközt is be tudnak vetni a sürgősségi gyorsbeavatkozás keretében. Koroknai Péter a beszámoló végén mindenkinek megköszönte az elmúlt éves munkáját.


Jelentős változások

Ezt követően Dócs Róbert tűzoltó alezredes, a Tiszaújvárosi Katasztrófavédelmi Kirendeltség vezetője értékelte az elmúlt évet. Kiemelte, hogy a 2012-ben átalakult katasztrófavédelmi rendszeren belül a tűzoltók számára a tavalyi esztendő volt az első teljes, értékelhető év a működés tekintetében. Hozzátette, hogy a tűzoltóságok a korábbiakhoz képest más jellegű feladatokat is ellátnak és jelentősen bővültek a jog-, illetve a hatásköreik is. A szerkezeti felépítés is változott, hiszen a parancsnokok munkáját katasztrófavédelmi megbízottak segítik. A tűzvédelmi, gázhálózati ellenőrzések mellett a hulladékszállítással kapcsolatban is feladatokat kaptak a lánglovagok, akiknek egyebek mellett felügyelniük kell a hulladékelszállítás rendszerességét.
További változás a korábbiakhoz képest, hogy a tűzoltóknak polgárvédelmi feladatokat is el kell látniuk a jövőben, így pl. árvíz, vagy lakástűz esetén segíteniük kell a fedél nélkül maradt lakók elhelyezésében.


Elismerés a kövesdi tűzoltóknak

A tűzoltó alezredes kiemelte, hogy a Mezőkövesdi Tűzoltó-parancsnokság jó helyzetben van, hiszen a szervezet vezetője és vezetőhelyettese egyaránt több mint 20 éves tapasztalattal rendelkezik és ez országos szinten is ritkaságnak megy. Szintén kiemelte, hogy a parancsnokság telephelye is kitűnő állapotban van, ami az önkormányzatnak is köszönhető, hiszen amíg az önkormányzat fenntartásába tartozott a tűzoltóság példaértékű kapcsolatban álltak egymással, ráadásul az együttműködés megmaradt az átszervezés után is. Dócs Róbert a kövesdi géppark felszereltségét és műszaki állapotát szintén magas színvonalúnak ítélte. Dócs Róbert felhívta a figyelmet az önkéntes tűzoltók munkájának megbecsülésére, és támogatására. Elmondta, a nyári dunai árvízi védekezés bebizonyította, hogy az önkéntesség rendszere működik és ezt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság is felismerte. A szervezet két évvel ezelőtt 120 millió, míg tavaly 220 millió Ft-tal támogatta az önkéntes egyesületek munkáját. A tendencia idén is folytatódik ugyanis a támogatás összege országos szinten már 400 millió Ft lesz 2014-ben.

A kirendeltség-vezető beszédének végén mindenkinek megköszönte a munkáját, majd egy minősítési tanúsítványt adott át Koroknai Péternek, amely szerint a Mezőkövesdi Tűzoltó-parancsnokság minden tekintetben megfelelt az előírásoknak és követelményeknek a tavalyi évben.

Kapcsolódó hírek