Ugrás a tartalomhoz

Befejeződött a szennyvíz-csatornahálózat kiépítése Mezőkövesden (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Uniós forrásból valósult meg Mezőkövesden a szennyvíz-csatornahálózat létesítése. A beruházás révén a településen már 100%-os a csatornázottság. A projekt zárórendezvényét március 13-án rendezték meg.

Mezőkövesd néhány évvel ezelőtt már sikeresen megvalósította a szennyvíz-elvezetési és -tisztítási beruházás két ütemét a keleti és a nyugati városrészen, kimaradt azonban a belvárosi régió. Ezen területet érintő szennyvízprogramjának megvalósítása érdekében Mezőkövesd Város Önkormányzata pályázatot nyújtott be, amely pozitív elbírálásban részesült. A kétfordulós projekt célja a szennyvízcsatorna-hálózat harmadik, befejező ütemének kiépítése volt a településen. A beruházás összköltsége 1 982 592 733 forint, amelyre az Európai Uniótól 685 203 823 forintot nyert a város. A fennmaradt összeget önerőből biztosította az önkormányzat.
A többéves várakozás és előkészület, valamint a közbeszerzési eljárások lefolytatása után 2012 tavaszán aláírták a kivitelezői szerződést, amely szerint a csatornázási munkát a Hídépítő Zrt. végezte el. A pályázat a város főutcájától északra és délre fekvő, jellemzően a régi városmaghoz tartozó területeket érintette. A beruházás megvalósításával 24 hónap alatt végzett a kivitelező cég, így 2014. március 13-án átadhatták a megépült szennyvízcsatorna-hálózatot.
Az átadó ünnepségen elsőként Tállai András, a Belügyminisztérium önkormányzati államtitkára, a térség országgyűlési képviselője mondott köszöntőt.
„Ez az esemény a város életében történelmi jelentőségű, hiszen Mezőkövesd lakossága évtizedek óta várt arra, hogy, befejeződjön az egész településen a szennyvízcsatorna-rendszer kiépítése és valóban európai körülmények között, a 21. századhoz méltóan élhessen minden mezőkövesdi polgár. 2002-ben, amikor polgármester lettem, még a város kis területén, kevesebb mint 40%-án volt kiépített szennyvízvezeték. Nem gondoltam volna, hogy ahhoz, hogy az egész településen megvalósuljon a csatornarendszer, 12 évet kell várni. Ezt Mezőkövesdnek három ütemben sikerült elérni. A fontos az, hogy végre bejelenthetjük, hogy befejeződött ez a munka, és hogy a város fejlődése egy új szakaszba lépett. A következő feladat, hogy további fejlesztéseket valósítson meg az önkormányzat, hogy Mezőkövesd valóban európai kisváros legyen” – hangsúlyozta az államtitkár.
Tállai András gondolatai után dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet. A város első embere felvázolta a beruházás menetét, az első lépésektől egészen a befejezésig.
„A beruházás nagyságrendjét jól mutatja, hogy a terveknek megfelelően 29,3 kilométer gerincvezeték, 17,6 km bekötővezeték épült meg 2165 ingatlan kiszolgálására. Összesen 723 db tisztítóakna létesült. A Sára és Dávid utcában, valamint a postaparkolóban új szennyvízátemelőket építettünk, három átemelőt pedig felújítottunk, azaz a gépészeti berendezések korszerűsítése, illetve nagyobb kapacitású szivattyú beépítése is megtörtént. A szennyvízberuházáshoz közvetlenül kapcsolódóan az érintett utcákban felújítottuk az aszfaltburkolatot, amit mi, mezőkövesdiek már igen régóta vártunk” – emelte ki a városvezető.
A polgármester beszéde zárásaként köszönetet mondott a projektben résztvevőknek az elvégzett munkáért.
Dr. Fekete Zoltán polgármester gondolatai során Sal László, a kivitelező Hídépítő Zrt. igazgatója osztotta meg gondolatait, aki felvázolta a munka menetét, összefoglalta a kétéves építkezés tapasztalatait.
A köszöntők után Tállai András államtitkár, dr. Fekete Zoltán polgármester és Sal László igazgató közös szalagátvágással átadta az elkészült beruházást, majd az ünnepség zárásaként dr. Medvegy János pápai prelátus, plébános megáldotta az elkészült fejlesztést.

Kapcsolódó hírek