Ugrás a tartalomhoz

Fiataljaink őrizzék értékeinket

Fotó-, video-, tánc- és hímzésszakkörök keretében ismerkedhetnek meg az általános iskolába járó és középiskolás gyerekek, fiatalok a matyó kultúra értékeivel, elődeink által ránk hagyott páratlan és felbecsülhetetlen kulturális, építészeti értékeit.

Mezőkövesd Város Önkormányzata „őrizzük meg Matyóföld kincseit!” címmel nyújtott be pályázatot, amelynek az volt a célja, hogy a mai fiatalokat, gyerekeket megismertessék Mezőkövesd, a matyóság értékeivel, kultúrájával. A TÁMOP-3.2.3/A-11/1-2012-0092 számú projekt másik célja, hogy a benne résztvevő diákok hozzájáruljanak munkásságukkal a matyó hagyományok archiválásához, kultúránk átörökítéséhez. A projekt 2013 őszén indult el és 2015 májusában fejeződik be. „Mintegy 20 millió forintot nyert önkormányzatunk erre a programra, amely mind az eszközök, mind a humánerőforrás költségeit fedezi. A projektnek négy eleme van. Egyik a fotó, a másik a videó, a harmadik eleme a néptánc, a negyedik pedig a hímzés. E négy témában szerveztünk általános és középfokú iskolás diákok számára délutáni szakköröket” – mondta el dr. Fekete Zoltán polgármester.
A Korpás Károly által irányított fotó- és videoszakkörösök (hetente egy, néha két alkalommal) digitálisan örökítik meg Mezőkövesd és a matyóság kincseit. A Vámos Margit népi iparművész által vezetett hímzőkörösök (hétfőnként és péntekenként) a matyó motívumok rajzolásával és hímzésével ismerkedhetnek meg, míg a Juhász László és Varró Petra által tanított fiatalok pedig a néptánc alapjait tanulhatják meg. A szakkörök két korcsoportra vannak osztva: külön általános és középiskolás diákoknak, csoportoként 10-12 fővel, így összesen mintegy 80-90 tanuló vesz részt a projektben. Januárban indult útjának a fotószakkör. „Az elmélet után már a gyakorlatnál tartunk. Részt vettünk a Közösségi Ház kiállítás-megnyitóin, a Takács István Gyűjteményben is fényképeztünk. Emellett jártunk a Matyó Múzeumban, a Mezőgazdasági Gépmúzeumban is, ott is megörökítettük a viseleteket, a gépeket. Hátra van még a templomok, a főtér, a Hadas és az ott található tájházak fotózása” – mondta el Korpás Károly szakkörvezető.

Kapcsolódó hírek