Ugrás a tartalomhoz

Nagy sikerű színdarab (videóval)

Mezőkövesd hírei

Wass Albert - A funtineli boszorkány című kétfelvonásos drámáját mutatták be Mezőkövesden. A Közösségi Ház 2013/2014-es színházi évad felnőtt bérletes sorozatának újabb darabját a Főnix Művészeti Műhely tagjai vitték színpadra.

Wass Albert a nagy sikerű regényt 1959-ben írta meg, az amerikai emigrációja alatt. A regény sikerét jól mutatja, hogy 2005-ben a 25. helyen került be a Magyarország 100 legnépszerűbb könyvét felvonultató Nagy Könyvbe. Ez azt jelenti, hogy a magyar alkotások között a 11. legnépszerűbb könyvnek bizonyult.
A regény főszereplője, Nuca, aki egy mágikusan szép havasi leány. Az elbűvölő hajadon lassan, fokozatosan ébredt rá arra a különös képességére, hogyha az emberek szeme közé néz, egyszerre meglátja a múltat és a jövőt. A másik tudás, amely a belső erőt jelenti, szintén fokozatosan alakult ki benne. Nuca nagyon sokáig csak az erdők és hegyek törvényét, azaz a természet szavát ismerte, de ez a különleges képesség megváltoztatta és megerősítette.
Nuca nem tudott írni, olvasni és számolni, viszont teljes szívéből hitt a Jóistenben. Egy idő után láthatatlan kapu nyílt meg előtte és ezt követően ösztönlényből egy „nagy akaratú” asszonnyá vált, akire a jók szentként és látóasszonyként, míg a rosszak boszorkányként tekintettek. Az áldott képesség mellett azonban egy átokkal is szembesült, ugyanis az a személy akit megölelt, illetve az ágyába fogadott, hamarosan meghalt.
A meseszerű történetben homályba burkolt sorsok sokasága bontakozik ki. A teljesség igénye nélkül Birtalan, a halember, Farkas-Dumitru, Iván, az orosz, Garabonciás Gyerkó, Tóderik, valamint Szőrfülű mindannyian a legendák alakjaivá váltak. A Főnix Művészeti Műhely előadásában olyan kiváló művészek léptek színpadra a Közösségi Házban, mint Facskó Marica, Zsitva József, Durkó Zoltán, Pásztor Zsolt, Tarr György, vagy Cser Sándor.


Kétrészes komédia
A Közösségi Ház 2013/2014-es színházi évad felnőtt bérletes sorozatának keretében Ray Cooney: „Délután a legjobb, avagy a miniszter félrelép” című komédiáját április 17-én mutatják be. A Fogi Színház előadásában látható kétrészes színdarabban többek között Harsányi Gábor, Nyertes Zsuzsa, Straub Dezső, Harmath Imre, valamint Fogarassy Bernadett lép majd színpadra.


Kapcsolódó hírek