Ugrás a tartalomhoz

Húsvétozás matyó módra (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Óriás nyulakkal, állatsimogatóval, locsolkodással, kirakodóvásárral várták a vendégeket az immár 13. alkalommal megrendezett Matyó Húsvéton. Április 19-21 között több mint 15 ezren látogattak ki a Hadas városrészbe.

A húsvéti programok szombat este a nagyszombati szertartással és feltámadási körmenettel vette kezdetét a Szent László templomban, amelyen több mint száz hívő vett részt.
Húsvét első napján délelőtt a szorgalmas és a rest leány történetét tekinthették meg a gyerekek a Galagonya Bábszínház előadásában. A délután során pedig a színpadon váltották egymást a mezőkövesdi és környékbeli hagyományőrző csoportok, népdalkörök, valamint a Mezőcsát Népi Együttes és más tánccsoportok.
Az estét a Holdviola együttes élő koncertje zárta, amely keretében a „Fölszállott a páva” döntőse, a Szinvavölgyi Néptáncműhely is fellépett.
A húsvét hétfő reggel a legények traktorról edzővízzel locsolták a lányokat, majd 10 órától az új helyszínre költöztetett színpadon Lipcsák János atya megáldotta a húsvéti ételeket, húsokat, bort, kenyeret. A színpadon ezt követően egész nap a mezőkövesdi néptánccsoportok és hagyományőrzők mellett a térségi táncosok, népdalkörök léptek fel.
A nap során a Matyó Néptáncegyüttes tagjainak közreműködésével tartották meg a matyó locsolkodást.
Vasárnap és hétfőn egész nap népi játék udvarral, fa körhintával, tojásfestéssel, plüss nyuszi varrással, mesterség bemutatókkal, valamint nagy választékú kirakodóvásárral várták a Hadas városrészbe érkező vendégeket. A Matyó Portán pipícset ehettek, csoki tojást díszíthettek, tojást festhettek, illetve népviseletbe öltözhettek az érdeklődők.
A Mezőgazdasági Gépmúzeumban pedig állatsimogatóval várták a gyerekeket, ahol kiscsibét, nyulat, kecskét, lovat láthattak és simogathattak meg a vendégek. A múzeumban szembeni téren pedig régiségvásárt rendezte be. A Gépmúzeum területén immár 5. alkalommal tartották meg a Mezőkövesdi Kovácstalálkozót és Versenyt.
A versenyen összesen 15 kovács vett részt, akik közül a zsűri a legjobbnak Szekeres Antalt választotta, aki Hortábágy-Halastavakról érkezett. A kovácsok minden alkalommal tiszteletbeli kovácsot választanak. Ebben az évben tiszteletbeli kovácsnak Jéger Károly pápai prelátust választották.
A program keretében a 2013-as húsvéti árverezésen összegyűlt forrásból felújított Vlagyimirec DT 14 típusú traktort is bemutatták a nagyközönségnek.

Kapcsolódó hírek