Ugrás a tartalomhoz

Alkotások a Föld napja jegyében (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Több mint száz alkotást adtak be a mezőkövesdi diákok a Föld Napja, Herman Ottó című rajzpályázatra. A Föld Napjához kapcsolódó projekt keretében elkészült alkotásokból április 24-én nyílt kiállítás a Közösségi Házban.

A mezőkövesdi Holocén Természetvédelmi Egyesület, valamint a Mezőkövesdi KÖZ-Kincsár Nonprofit Kft. szervezésében meghirdetett pályázatra összesen 103 pályaművet készítettek a mezőkövesdi alapfokú oktatási intézményekben tanuló diákok.
A tárlat ünnepélyes megnyitóján a szervezők közül elsőként Korpás Károly köszöntötte a megjelenteket. Ezután Répászky Zoltán, a Holocén Természetvédelmi Egyesület Dél-borsodi tagcsoportjának elnöke osztotta meg gondolatait a 100 évvel ezelőtt elhunyt Herman Ottó életéről és munkásságáról. Az elnök kiemelte, annak ellenére, hogy Herman Ottó nem végzett egyetemet, Európa egyik legismertebb kutatója lett a szakterületein. Hangsúlyozta, a kutató munkássága szerteágazó volt, hiszen a madarak tanulmányozása mellett elsőként foglalkozott a pókok életével, táplálkozási szokásaival. Herman a természetvédelem egyik kiemelt támogatója volt, továbbá az ő kezdeményezésére kezdődött el a Madarak és Fák napjának megünneplése.


A matyókkal is foglalkozott


Répászky Zoltán elmondta továbbá, hogy a kutató tevékenysége a néprajz területén is kiemelkedő jelentőségű, többek között a Mezőkövesden élők jellemét, népszokásait és munkásságát is behatóan tanulmányozta. „A magyar nép arca és jelleme” címmel egyedülálló könyvet írt a témához kapcsolódóan elért eredményeiről 1902-ben. Hozzátette, Herman Ottó emellett külön foglalkozott a magyar halászok életével, valamint széleskörű kutatásokat folytatott az Észak-Magyarországon élt ősemberek felkutatásának és az általuk használt eszközöknek a feltárása érdekében.


Színes, színvonalas alkotások


Ezt követően Szilvási Barnabásné osztotta meg gondolatait röviden a Föld Napja mozgalom elindításáról, valamint felhívta mindenkinek a figyelmét a természetvédelem fontosságára. A rajzpályázat szervezője emellett értékelte a beérkezett pályamunkákat. Kiemelte, örömteli, hogy a 103 alkotó közül 40 alsó tagozatos diák készített rajzot. Hangsúlyozta, a gyerekek magas színvonalú alkotásokat készítettek, akik közül összesen 21 tanuló részesült díjazásban. A természet kincseit, erdőt, virágokat és állatokat ábrázoló pályamunkák sokféle technikával készültek, hiszen a ceruzarajztól kezdve, az akvarelleken át egészen a domborművekig találhatóak alkotások.

A Közösségi Ház munkatársa, dr. Gazdig Erzsébet, különdíjként négy értékes könyvet ajánlott fel, amelyből az ünnepségen felolvasta a Föld Napjának üzenetét. Szintén könyvjutalmat ajánlott fel dr. Gyárfás Ágnes, a Miskolci Bölcsész Egyesület elnöke, a Miskolci Egyetem Bölcsészettudományi Karának tanára.
A kiállítás megnyitó hangulatát Fehér Veronika és Pap Alexa verses előadása színesítette. A tárlat anyagát május 12-éig tekinthetik meg az érdeklődők a Közösségi Ház földszinti aulájában.


A Föld napja, Herman Ottó pályázat díjazottai:

Alsó tagozat:
1. Simon-Szabó Dóra 4. o. – Madárpár, költés tavasszal - Művészeti Iskola -(felkészítő tanár: Tóthné Gáspár Mária)
2. Dudás Norina 4. o. – Fészekrakás tavasszal - Művészeti Iskola - (felkészítő tanár: Tóthné Gáspár Mária)
3. Varga Boglárka 4. o. – Vörösbegy - Művészeti Iskola - (felkészítő tanár: Murányiné Klucsik Judit)

Különdíjasok:
Vadászi Viola, Koós Kamilla, Nagy Árven 3. o. – Pókháló - Fundamentum Iskola, Tard - (felkészítő tanár: Juhász Tiborné)

Felső tagozat:
1. Fülöp Anna 7. o. - Herman Ottó portré - Szent István Katolikus Iskola - (felkészítő tanár: Lanszkiné Donkó Márta)
1. Paczók Noémi 7.o. - Emlékezés Herman Ottóra – Művészeti Iskola - (felkészítő tanár: Tóthné Gáspár Mária)
2. Balla Viktória 6. o. – Pinty holdfénynél - Művészeti Iskola - (felkészítő tanár: Murányiné Klucsik Judit)
2. Barta Kincső és Koós Máté 5. o. – Sas - Fundamentum Iskola - (felkészítő tanár: Juhász Tiborné)
3. Pap Nikolett 6. o. – őrgébics - Művészeti Iskola (felkészítő tanár: Murányiné Klucsik Judit) 
3. Nagy Ivett – Herman Ottó, halászatra emlékezve - Művészeti Iskola - (felkészítő tanár: Tóthné Gáspár Mária)

Különdíjasok:
Halmai Mónika 7. o.- Pók és pillangó – Mező Ferenc Tagiskola -
(felkészítő tanár: Murányi József)
Bencsik Dalma 7. o. – Életfa – Szent István Katolikus Iskola - (felkészítő tanár: Lanszkiné Donkó Márta)
Mezei Hajnalka 8. o. – Fácán -  Szent István Katolikus Iskola - (felkészítő tanár: Lanszkiné Donkó Márta)
Bollók Hanna 6. o. – Szürke gém - Fundamentum Iskola, Tard - (felkészítő tanár: Juhász Tiborné)

Kapcsolódó hírek