Ugrás a tartalomhoz

Képviselő-testületi ülés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A szociális igazgatásról szóló rendelet módosításáról, intézmények nyári felkészüléséről, emléktábla kihelyezéséről döntött városunk képviselő-testülete április 30-ai ülésén.

A tanácskozás elején dr. Fekete Zoltán köszöntötte és gratulált Tállai Andrásnak, akit immár ötödik alkalommal választottak meg Mezőkövesd és térségének országgyűlési képviselőjének, majd a polgármester egy táskát nyújtott át honatyának. Ezt követően dr. Fekete Zoltán felolvasta testvérvárosunk, Kézdivásárhely polgármesterének Bokor Tibornak levelét, amelyben az ott élő magyarok nevében gratulált a választási eredményekhez. A határon túli üdvözlet után Tállai András, országgyűlési képviselő mondott köszönetet a választópolgároknak, hogy részt vettek a választáson, és megköszönte azt is, hogy személyére és a FIDESZ-KDNP pártra szavazott. Elmondta, hogy Mezőkövesd előtt még számos feladat áll, hogy tovább haladjon a fejlődés útján, és reméli, hogy a képviselő –testülettel a jövőben is eredményesen tudnak majd e téren együttműködni.
Az ülés ezt követően polgármesteri tájékoztató hangzott el, illetve a testület elfogadta az önkormányzat 2013. évi költségvetésének módosítását, a 2013-as év zárszámadását, illetve egyszerűsített beszámolóját.
Módosították a települési hulladékgazdálkodási közszolgáltatásról szóló rendeletet. Erre azért volt szükség, mert NHSZ Tisza Nonprofit Kft –re változott a szolgáltató neve. Emellett módosítás, hogy az ingatlantulajdonosoknak június 30-ig kell megvásárolniuk a minimum 13 darab 120 literes hulladékgyűjtő zsákot.
A szociális igazgatásról és ellátásokról szóló rendeletben is változásokat eszközöltek. Erre azért volt szükség, mert a nyugdíj emelkedésével az öregségi nyugdíj összege is megemelkedett. Jelenleg 28 500 forint. A különböző juttatásokra, segélyekre eddig mindig az volt jogosult, akinek a jövedelme nem érte el az öregségi nyugdíj 250%-át. A mostani módosítással ezt a százalékot 300, illetve egyes esetekben 350%-ra emelték fel.
A grémium elfogadta a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulási Megállapodás módosítását, a Zsóry Camping Kft. 2013. évi egyszerűsített beszámolóját, a Camping és az üdülőházak, illetve a tájházak nyári üzemeltetésre történő felkészítéséről szóló tájékoztatót is. Most határoztak a civil szervezetek, egyházak számára nyújtható támogatási kérvényekről is.
A szociális nyári gyermekétkeztetés igényléséről is tárgyalt a képviselő-testület. A pályázat révén több mint 5 millió forint értékben 249 szociálisan rászoruló gyermek nyári étkeztetését tudja majd biztosítani az önkormányzat. Az erről szóló pályázati anyagot június elején bírálja el majd az illetékes testület.
A képviselők döntése alapján az Önkormányzat visszavonja a KEOP-5.5.0/A/12-2013 0309 számú, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola energetikai korszerűsítésére benyújtandó pályázatát. Erre azért volt szükség, mert ezzel egy időben az Egri egyházmegye is beadta hasonló projektjét, ezért két ugyanolyan témájú pályázat nem lehet egyszerre. Az egyházi pályázat 100%-os támogatottságú, míg az önkormányzat által eszközölt projektben a kiadások 85%-át biztosítanák, ezért értelemszerűen az Önkormányzat által benyújtott pályázat visszavonása volt a célszerű.
A városatyák döntöttek a Tiszta forrásból” emléktábla elhelyezéséről is. A Magyar Művészeti Akadémia Néprajzi és Népművészeti Tagozata a Magyar Tudományos Akadémia Bölcsészettudományi Kutatóközpont Zenetudományi Intézettel együttműködésben 2014-ben megindította „Tiszta forrásból” című programját. Ennek keretében a kezdeményezők elismerésüket kívánják kifejezni azoknak a Kárpát-medencei településeknek, amelyekben az elmúlt évtizedekben a magyar népzene és néptánc kutatói a népi kultúra felbecsülhetetlen értékű kincseit jelentős mennyiségben gyűjthették. Városunk is bekerült az elismerés első díjazottjainak sorába. Ennek keretében városunk megkapta a „Tiszta forrásból település” elismerés elnyerését igazoló márvány emléktáblát. A tábla tanúsítása szerint, 1899-ben Vikár Béla nyelvész és etnográfus városunkban gyűjtött népdalokat. A meghozott határozat értelmében az emléktáblát a Matyó Múzeum épületének Mátyás király út felé eső homlokzatára helyezik majd ki.
Az utánpótlás sportközpont további fejlesztése érdekében a képviselők elfogadták a város településrendezési terv és helyi építési szabályzat módosítás véleményezési szakasz ismertetését, lezárását.
A grémium szintén megszavazta a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ köznevelési intézményeinek alapdokumentumát érintő változásokkal kapcsolatos állásfoglalást, valamint a Mezőkövesdi Média Nonprofit Kft., illetve a Mezőkövesdi KÖZKINCS-TÁR Nonprofit Kft. alapító okiratának módosítását.
Sürgősségi indítványként tárgyalta a testület a Tízparancsolat emlékmű elhelyezését, amely a meghozott határozat értelmében a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban lesz elhelyezve.
 Az ülés végén technikai módosítást hajtottak végre a Mező Ferenc tagiskola, a Móra Ferenc úti és a Dohány úti óvoda pályázata kapcsán beadott EU önerő pályázathoz szükséges határozataiban.

Kapcsolódó hírek