Ugrás a tartalomhoz

Múltunk és jelenünk (videóval)

Mezőkövesd hírei

A Mezőkövesdi Tűzoltóság múltjáról és jelenéről tartott előadást Koroknai Péter, a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője a Városi Könyvtárban április 28-án. Emellett Matyók egyenruhában címmel  Leskó György mérnök alezredes előadását hallgathatták meg az érdeklődők.

Az eseményen elsőként Koroknai Péter tűzoltó alezredes, a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője tartott előadást a helyi tűzoltóság elmúlt évtizedeiről. A mezőkövesdi tűzoltóságot 1890-ben alapították meg, így jövőre ünnepli fennállásának 125 éves évfordulóját.
“Igyekeztem olyan régi dokumentumokat, fényképeket, valamint különböző történeti visszatekintéseket előkeresni, melyek segítségével fel tudom eleveníteni a kövesdi tűoltóság történetét. A kutatómunkának köszönhetően több értékes dokumentumot is megtaláltam, köztük az 1890-ben készült eredeti alapszabály egyik másolatát.” – emelte ki Koroknai Péter, tűzoltó alezredes, a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóparancsnokság vezetője.
Koroknai Péter felkutatta és összegyűjtötte azokat a gépjárműveket is, melyeket a műszaki mentés és a tűzoltás során használtak a lánglovagok. A tűzoltók munkája jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben, mivel a kezdeti időkben mindössze 50-60 esethez vonultak ki a lánglovagok éves szinten, addig 2010-ben már közel 1000 esetben kellett közbeavatkozniuk. Emellett lényeges változás, hogy a tűzesetek mellett a műszaki mentések száma egyre nagyobb részt tesz ki.


Matyók az első világháborúban

Koroknai Péter után Leskó György tartott előadást Matyók egyenruhában címmel. A mérnök alezredes az első világháború azon eseményeit elevenítetette fel, ahol mezőkövesdi katonák is harcoltak.
“Mezőkövesd férfi lakosságának jelentős része a miskolci 10-es honvéd gyalogezredben szolgált az első világháborúban. Az ezred háborús tevékenységéből kiemelkedik azaz esemény, amikor Erdélyben rendkívül nehéz hegyi terepen egy többszörös túlerőben lévő román lövészekből álló csapatot sikerült gyors rohammal legyőzniük.” – emelte ki Leskó György, mérnök alezredes.
A két előadás részét képezte a Katasztrófavédelmi Intézményrendszer helyi szintű kapacításfejlesztési programjának, amelyben tevékeny részt vállal a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is.
A történelmi eseményekről szóló előadásokat a tervek szerint júniusban teljes egészében megtekinthetik majd a Mezőkövesdi Televízió Kulturális közvetítésében.

 

Kapcsolódó hírek