Ugrás a tartalomhoz

Katasztrófavédelmi gyakorlás (videóval)

Mezőkövesd hírei

Egy különleges katasztrófavédelmi gyakorlónapot rendeznek meg városunkban május 8-án.

A fejlődés, illetve előrelépés minden szervezet számára fontos, melynek egyik lényeges elemét jelenti a fejlesztések biztosítása. A katasztrófavédelem szervezetének előrelépéséhez elengedhetetlen a fejlesztések lehetőségének megteremtése. Az állam jelentős támogatást nyújt a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság működéséhez és a munka hatékonyságát célzó fejlesztésekhez, de ezen felül igyekeznek nemzetközi forrásokat is találni erre a célra. “A katasztrófavédelem több szevezettel közösen kidolgozott egy nemzetközi projektet, melynek köszönhetően jelentős forrást nyert el a norvég finanszírozási mechanizmus program keretében. A projekt egyik rendezvényét itt Mezőkövesden fogják lebonyolítani.” – mondta Leskó György mérnök alezredes.
A projekt a Katasztrófavédelmi Intézményrendszer helyi szintű kapacításfejlesztését célozza meg,  amelyben az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság mellett tevékeny részt vállal a Magyar Polgári Védelmi Szövetség is.


Fontos a civilek segítsége

A pályázatnak köszönhetően összesen 1,2 millió euró áll rendelkezésre, amelyből eszközbeszerzések mellett a humánerőforrás kapacítás növelését és a szakmai felkészítést is elő szeretnék segíteni. “Nagyon fontos, hogy egy esetleges katasztrófa bekövetkezése esetén megfelelően felkészült személyek végezzék el a szükséges feladatokat. A hivatásos szervezeteknél dolgozó szakemberek létszáma önmagában kevés, éppen ezért kiemelten fontos a civil önkéntesek kiképzése és a katasztrófavédelemben érdekelt szervek munkájának összehangolása.” – hangsúlyozta Leskó György.


Fókuszban az árvízi védekezés

Városunk földrajzi és településszerkezeti szempontból elsősorban ár és belvíz veszélynek van kitéve, éppen ezért a gyakorlás során erre fogják a legnagyobb hangsúlyt fektetni. Az egyik legfőbb veszélyforrás a Hoór patak lefedett belvárosi szakasza, ahol a felgyülemlő és visszatorlódó víz már korábban is okozott problémákat, így a Mezőkövesdi Hivatásos Tűzoltóság és a Matyó Mentőcsoport szakemberei mellett a civil önkéntes szervezetek tagjai ezen a területen fogják gyakorolni a védekezési munkálatokat május 8-án.


Kapcsolódó hírek