Ugrás a tartalomhoz

Megint a végén ment el

Mezőkövesd Zsóry – Videoton FC 1-1 (0-0)

Értékes pontokat veszített el a hajrában városunk felnőtt labdarúgó csapata a pontvadászat utolsó előtti játéknapján. A döntetlen után eldőlt, hogy együttesünk búcsúzik az első osztálytól.

Az OTP Bank Liga 29. fordulójában a dobogós helyezésekért és ezzel a nemzetközi kupaszereplésért harcban álló, 3. helyezett székesfehérvári gárda érkezett Mezőkövesdre május 18-án. Tóth László csapata ellentétes célért, a bennmaradás reményének megőrzéséért lépett pályára. Labdarúgóink helyzetét nehezítette, hogy Bognár betegség miatt nem állhatott a csapat rendelkezésére, ráadásul a fehérváriak remek formában várhatták az összecsapást, miután a legutóbbi négy bajnoki találkozójukat kivétel nélkül megnyerték.



Nagy küzdelem

A mérkőzés ennek megfelelően vendég lehetőségekkel indult. A Fejér megyei gárda már a 2. percben eljutott a kövesdi kapuig, azonban Nikolics emelését Horváth lekapta a levegőből. Két perccel később Gomez ragyogó kiugratása után újra Nikolics lépett meg, de a támadó lapos lövése sem fogott ki Horváthon, aki szép mozdulattal fogta meg a labdát. Az első kövesdi lehetőségre sem kellett sokat várni, ugyanis a 6. minutumban Harsányi elé pattant a labda, aki elől Szolnoki tisztázott. A pörgős kezdést követően visszavettek a tempóból a felek és a záró negyedóra kezdetéig nem történt érdemleges esemény, ekkor viszont Dobos kínálta meg egy életerős távoli lövéssel Calatayud-ot. Tíz perccel az első játékrész vége előtt Stopira lódult meg a baloldalon, de a lecsúszott beadása a háló tetején landolt. A 39. percben az előrehúzódó Takács tüzelt jócskán a kapu mellé egy szöglet után, majd újabb két perc elteltével egy formás vendégakció végén Nikolics bólintott nem sokkal a kapu mellé. A félidő záró jelenetsora egy kövesdi helyzettel indult a 43. percben, azonban a védők megelőzték a fejelni készülő Harsányit, majd a villámgyors ellenakció végén Zé Luis lőtt estében a keresztléc fölé.


Góllal indult, góllal zárult

A második játékrész kiválóan kezdődött labdarúgóink számára, ugyanis a 47. minutumban Harsányi a saját térfeléről indulva robogott végig a bal szélen, majd a beadása Dobost „találta meg”. A középpályás rövid labdatartás után tökéletes ütemben tálalt a berobbanó Melczer elé, aki előrevetődve közelről a kapuba talált, így labdarúgóink gyorsan megszerezték a vezetést. A gól után alaposan felpörögtek az események. Búrányék felszabadultan és óriási lendülettel futballoztak ebben a periódusban, ami újabb többségében hazai helyzeteket eredményezett. Az 53. percben Melczer 22 méteres bombáját hatástalanította a Vidi kapusa, míg két perccel ezután Alvarez sistergős szabadrúgását tolta ki a léc alól Horváth. Ezt követően együttesünk többször is eldönthette volna a 3 pont sorsát. Az 56. percben Harsányi lépett ki teljesen egyedül a védők közül, de a lövésébe beleléptek a védők az utolsó pillanatban. Néhány másodperccel később Takács maradt egyedül az ötösön, azonban rosszul találta el a játékszert, így a kísérlete elzúgott a kapu fölött. Az 58. percben ismét Takács próbálkozott, aki ezúttal távolról vette célba a kaput, majd lövését követően a labda az alapvonalon hagyta el a pályát. Egy óra elteltével újabb ziccert dolgoztak ki labdarúgóink, amikor is Harsányi futott el a baloldalon. A csatár beadása Balajti elé került, akinek a 10 méterről megeresztett lapos kísérletét Calatayud lábbal hárította. A folytatásban is nagy iramban játszottak a csapatok, viszont ekkor  lényegesen kevesebb helyzet alakult ki a kapuk előtt. A záró 10 perc egy kövesdi lehetőséggel kezdődött, azonban Takács remek átadása után Olasz rosszul találta el a labdát a 83. minutumban. Egy perccel később a túloldalon Juhász fejelt a kapu mellé mintegy 10 méterről. Öt perccel a találkozó vége előtt Hegedűs D. került helyzetbe, azonban a nagy lendülettel érkező középpályás 10 méterről nem találta el a ketrecet. A végzet megint a mérkőzés végén érte utol együttesünket, ugyanis az utolsó percben Haraszti lapos lövése egy göröngyön megpattanva vágódott védhetetlenül a hálóba. A ráadásban mindkét csapat kiharcolhatta volna a győzelmet. A Vidi részéről előbb Juhász lövését védte nagy bravúrral Horváth a 93. percben, majd az ismétlésnél Zé Luis közelről az égbe lőtt. Kevéssel később Nikolics hibázott ordító helyzetben, míg a másik oldalon Calatayud mutatott be egy hatalmas bravúrt közvetlenül a lefújás előtt. 


Búcsú az élvonaltól

Labdarúgóink a pontszerzés ellenére behozhatatlan hátrányba kerültek a Puskás Akadémiával szemben, így együttesünk egy év után búcsúzik az élvonaltól. Csapatunk a záróforduló előtt 24 ponttal áll a tabellán, a 28 egységet gyűjtő felcsúti gárda mögött, míg a sereghajtó Kaposvár 19 pontot szerzett. Melczerék az utolsó játéknap eredményeitől függetlenül a 15. helyen fejezik be a bajnokságot, így jövőre az egycsoportos NB II küzdelmeiben vehetnek részt.
Csapatunk a Győri ETO FC vendégeként fejezi be a pontvadászatot, a tervek szerint május 31-én, vagy június 1-jén. A találkozó, illetve a forduló összecsapásainak pontos időpontját később jelöli ki az MLSZ Versenybizottsága. A bajnoki találkozó előtt még egy edzőmérkőzés vár Tóth László tanítványaira. Labdarúgóink a Ferencváros vendégeként lépnek majd pályára május 23-án, pénteken a Népligetben.


A mérkőzés jegyzőkönyve:

Mezőkövesd Zsóry -Videoton FC 1-1 (1-0)
Mezőkövesd, 2500 néző, vezette.: Iványi
Mezőkövesd: Horváth – Hegedűs Cs., Velicky, Fótyik – Búrány, Hegedűs D., Takács, Melczer (Sigér, 87.), Dobos (Szalai, 89.) – Harsányi, Balajti (Olasz, 77.)
Videoton: Calatayud – Szolnoki (Kovács, 84.), Caneira, Juhász, Stopira – Álvarez (Gyurcsó, 70.), Sándor, Vitor Gomes, Nildo (Haraszti, 58.) – Nikolics, Zé Luis

Gólszerzők: Melczer (47.), illetve Haraszti (91.)

Kapcsolódó hírek