Ugrás a tartalomhoz

Ünnepi könyvhét (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Jókai Anna Kossuth díjas író nyitotta meg a 85. Ünnepi Könyvhetet és a 13. Gyermekkönyvnapok Borsod-Abaúj-Zemplén megyei programsorozatát városunkban.

A Hősök terén megtartott esemény elején dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki kiemelte, hogy a könyv, az olvasás végigkíséri életünket, jelen kell, hogy legyen napjainkban és jövőnkben. Elmondta, hogy mindenki emlékszek első gyermekkönyvére, mindnyájunknak van kedvenc könyve, lesz egy kötet, amelyből gyermekeinknek olvasunk fel, s lesz olyan is, amelyet idős korban fogunk majd olvasni.
A polgármester szavai után dr. Kovács János, a B-A-Z Megyei Önkormányzat főjegyzője mondott köszöntőt, aki méltatta az immár 85. alkalommal megszervezett könyvhetet.
A program folytatásaként Jókai Anna, Kossuth-díjas író mondta el nyitóbeszédét. A számtalan könyv szerzője elmondta, hogy a regények, novellák, versek több mint a betűk felismerése és olvasása. Egy könyv sokkal többet jelent. Kikapcsolódást, egy-egy élethelyzetben támaszt, nyugalmat ad az embernek. Jókai Anna szerint egy jó könyv gyógyír mindenre: a szomorúságra, a félelemre, boldogságra.
A megnyitó műsor keretében Mozerné Horga Stefánia, a Művészeti Iskola vezetőjének, Nyikes Nikoletta a Művészeti Iskola tanárának előadásában megzenésített verseket hallgathatott a közönség. Emellett a Kujtorgó Néptáncegyüttes is színesítette a programot.
A hivatalos megnyitó után Jókai Anna dedikálta Ne féljetek című művét. A Kossuth-díjas író mellet a mezőkövesdi szerzők, többek közt Laboda Kálmán, dr. Pázmándi László, Hajdu Imre dedikált köteteit is meg lehetett vásárolni.
A rendezvény ezt követően a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében folytatódott, ahol Jókai Anna tartott író-olvasó találkozót, akit Molnár Istvánné, települési képviselő, az Oktatási, Egészségügyi és Civil Kapcsolatok Bizottságának elnöke köszöntötte, aki méltatta, bemutatta az írónő munkásságát.
Ezt követően kötetlen beszélgetés formájában osztotta meg Jókai Anna az irodalomról, az írásról, a könyvekről szóló gondolatait, véleményeit. Emellett beszélt az immár 25. kiadásban megjelent Ne féljetek kötetéről, valamint a június 12-én az Ünnepi Könyvhét alkalmából megjelenő  három kötetes A mérleg nyelve műről, amely Jókai Anna eddig megjelent novelláit, tárcaleveleit, írásait tartalmazza egy műben.


Kapcsolódó hírek