Ugrás a tartalomhoz

A mezőkövesdiek ünnepe (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Kiállításmegnyitókkal, sztárfellépőkkel, főzőversennyel várták a mezőkövesdieket az idei Város Napja-Matyó Fesztiválra június 20. és 22. között.


Százrózsás hímzőpályázat

A háromnapos rendezvény nyitányaként péntek délelőtt az „V. Százrózsás Hímzőpályázat zsűrizett munkáiból” című időszaki kiállítást mutatták be.
Május végéig 247 darab kézimunka érkezett be a hímzőpályázatra, amelynek két harmad részét a Szatmári Ibolya, Csiffáryné Schwalm Edit, Veszprémi Katalin alkotta szakmai zsűri értékelése alapján ki is állítottak a Matyó Múzeumban. Idén túlnyomó részt a tardi és a szentistváni motívumkincset használták fel az alkotók, a matyó hímzés kevesebb pályázó munkáján látható.
A kiállítás megnyitóján elsőként dr. Fekete Zoltán polgármester mondott köszöntőt, aki a hímzésről, a matyó hímzésről osztotta meg gondolatait. Kiemelte, hogy ezen a kiállításon igazán míves, szép alkotások láthatóak. Hozzátette, hogy a tárlaton található számos igényesen kihímzett darab legyen a mérce, amelyek alapján nem termékek, hanem alkotások születnek.  
A város első embere után Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium Miniszterhelyettes Parlamenti Államtitkára mondott beszédet. Tállai András kiemelte, hogy az ország, de egy település életében jelen legyen az élő népművészet. Mezőkövesdet, Tardot, Szentistvánt a Jó Isten megáldotta ezzel a gyönyörű matyó népművészettel. Fontos, hogy ez a matyó népművészet élő legyen. Elmondta, hogy a kiállítás révén sikerül azt bizonyítani, hogy az általunk kitűzött célt el tudjuk érni. Beszédét azzal zárta, hogy a matyó kultúrának volt múltja, van jelene, és jövője is lesz.
A bevezető gondolatok után pedig Szatmári Ibolya, a zsűri elnöke osztotta meg a bírálat eredményét, értékelte a pályázati anyagokat. Kiemelte, hogy nagyon szépen kidolgozott kézimunkák érkeztek be. Elmondta, hogy a beérkezett 247 pályamunka 1/3-át kellett csak elutasítaniuk, amelyeknek kisebb hibáik voltak. Ezt követően került sor a díjak átadására.
I. díjat kapott Zeleiné Pap Bernadett Mezőkövesdről és a Rozmaring Hímző Szakkör Békéscsabáról. II. helyen végzett a gyöngyösi Fiser Józsefné és a debreceni Homokkerti Nefelejcs Hímzőkör. Harmadik díjban részesült a mezőkövesdi Zeleiné Pap Bernadett tervező és Rajna Mártonné kivitelező munkája, a Kétsopronyból érkező Kétsopronyi Hímző Szakkör, valamint a sárospataki Kétsopronyi Hímző Szakkör valamint a szintén sárospataki Sztankóné Németh Anna. 
Mezőkövesd különdíját a mezőkövesdi Tóth Józsefné vehette át. A tardi különdíj boldog tulajdonosa pedig a budapesti Király Márta lett. A szentistváni elismerést a békéscsabai Dénes Sándor kapta.
A Népművészeti Egyesületek Szövetségének díját Dr. Vécsey Lászlónénak ítélték oda, aki Békéscsabáról küldte el munkáját a pályázatra.
Póta és Társa Kft. díjazásban részesítette a Kézimunka Szakkört Kabáról, valamint az ózdi Aranygyűszű Hímző Szakkört. 
Matyó Népművészeti Egyesület díját kapta a Paloznaki Hímzőkör, valamint Mezőkövesdről Csörgőné Márton Éva és Pap Andrea.


Koszorúzás és a diákok elismerése

Június 21-én a város napi program a Mátyás király szobor megkoszorúzásával kezdődött el. Koszorút helyezett el Mezőkövesd város önkormányzata és három testvértelepülésünk, Kézdivásárhely, Berettyószéplak-Dólya és Nagykövesd delegációi.
Ezt követően a Közösségi Házban megtartották az ünnepi műsort, ahol dr. Fekete Zoltán, polgármester mondott köszöntőt.  Dr. Fekete Zoltán városunk történetének rövid összefoglalása mellett kiemelte, hogy a város egy emberek alkotta nagy közösség, ezért ez a Város napja minden mezőkövesdi polgár ünnepe. Elmondta, hogy ezen a jeles napon emlékeznünk kell őseinkre, akik azért dolgoztak, hogy Mezőkövesd fejlődhessen, hogy most mi itt élhessünk. Kiemelte, hogy a jelenben és a jövőben is nekünk, mezőkövesdieknek össze kell fognunk, és közös munkával tovább kell folytatnunk a fejlődést, a település bővítését, szépítését.
Az ünnepi gondolatok után került sor a város diákjainak munkáját elismerő díjak átadására. 
Az idei tanévben elért kiemelkedő tanulmányi, közösségi, sport teljesítménye alapján díjazásban részesült a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjai közül Gaál Bence, Csávás Gergely, Pajtók Vivien, Fülöp Kinga, Tóth Bence, és Besenyei István.
Az „Év legjobb tanulója” díjat Zelei Péter, a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Szent Imre Tagiskolájának 7.B osztályos tanulója vehette át.
Az „Év ifjú sportolója” kitüntető címet Kerékgyártó Csabának, a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mező Ferenc Tagiskolájának 5.B osztályos tanulójának ítélték oda.
Az ”Év ifjú művésze” díjat Nagy Ivett, a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Alapfokú Művészeti Iskolájának növendéke kapta.
Az „Év ifjú szakmunkása” kitüntető címet ebben a tanévben Németi Attila Gyula, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola 2/12 F osztályos diákja nyerte el.
”Városomért” kitüntetést vehetett át Tóth Viktor, a  Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola tanulója.
Az „Év diákja” díjat kapott Halmai Mónika, a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészeti Iskola Mező Ferenc Tagiskolájának 7.a osztályos tanulója.
Az ünnepségen a Mezőkövesdi Hangstúdió Egyesület tagjai énekprodukcióikat is meghallgathatta a közönség.          
A díjakat dr. Fekete Zoltán polgármester adta át a diákoknak.


Kozma István festményei

A díjátadó ünnepséget követően a Közösségi Ház emeletére várták a vendégeket, ahol Kozma István festőművész munkáiból nyílt tárlat. A kiállítás megnyitó elején dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet, aki elismerően szólt a korábban 10 évig városunkban élő és tevékenykedő művészről. Ezt követően a kiállított alkotásokról, Kozma István munkásságáról Banner Zoltán, Magyar Érdemrend Lovagkeresztjével kitüntetett művészettörténész beszélt. A kiállításon a művész régebbi és új munkái is láthatóak. A tárlat július 31-ig tekinthető meg a Közösségi Ház emeleti kiállítótermében.            


Szabadtéri programok
                                                            
A programok délután a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban folytatódtak, ahol a legkisebbeket gyermekműsorral várták, de színpadra lépett a Mezőkövesdi Hangstúdió Egyesület is. A délután egyik fénypontja volt a divatbemutató, ahol Vámos Margit, újjászületett Matyóház vezetője által tervezett, az ott dolgozók által kihímzett divatos matyó ruhákat mutattak be.
Az este során Badár Sándor humoros műsora, és a Napoleon Boulevard koncertje szórakoztatta a közönséget.
Késő délután és este pedig a Tisza Repülő Klub tagjainak jóvoltából a vállalkozó kedvű látogatók kipróbálhatták, milyen lehet hőlégballonban utazni.
 

Főzőverseny

Immár 4. alkalommal szervezte meg a Matyó Kertbarát Egyesület, Mezőkövesd Önkormányzata és a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. a Lábatlantyúk Matyó Hagyományos Ételek Főzőversenyét, amelyre idén 22 csapat nevezett be. A Benke Laci bácsi által vezetett zsűrinek ez alkalommal sem volt könnyű dolga, hiszen a csapatok által készített babgulyás, sertéspörkölt, halászlé és egyéb étkek nagyon ízletesek voltak.
 Különdíjat kapott a Verhetetlenek csapata, a Pizza Néró csapata, a Mezőkövesdi Zumba Klub csapata, a Jacsó Kft. csapata, a Tiszaföldvári és Egri nyugdíjas rendőrök csapata és Görbe Sándor.
A Bográcsban készíthető hagyományos ételek, pörköltek, egytálételek bármilyen húsból kategória első helyezettje a Tiszacsegei hagyományőrzők, a második helyezettje a Zsiványok, a harmadik helyezettje a Tardi hagyományőrzők.
A Matyó és a szomszédos települések népi ételei kategóriában az első helyet a Bogácsi palócok érték el. Második lett a Füzesabonyi Kertbarát Kör Egyesület, a harmadik pedig az „Együtt egymásért” Repuma Klub lett.
Az I. Magyar Fehér Asztal Lovagrend vándorkupáját a Police Bt. nyert el. A csapatnak ezt a díjat jövőre meg kell védenie, hogy megtarthassa a kupát.
A délután során Ayala humorista is szórakoztatta a főzőket, de zenélt a Kisforrás Népzenei Együttes, valamint a Csomópont Tehetséggondozó Program tagjai is. Az estét a Steel Orange fellépése után a Bikini nagyszabású koncertje, valamint tűzijáték zárta.
A Város napi programokra a három nap során több ezren látogattak ki.
Mindkét nap kirakodóvásárral és kézműves-foglalkozásokkal várták a szabadidőparkba kilátogatókat.

A rendezvény kiemelt támogatója az ÉRV Zrt.

Kapcsolódó hírek