Ugrás a tartalomhoz

Összeült a testület

Mezőkövesd hírei

Egészség kártyát kaphatnak a 62 év feletti mezőkövesdiek. Elnevezték az Egri út elején található teret. Ezekről tárgyalt városunk képviselő-testülete június 25-ei ülésén.

Az ülés elején dr. Fekete Zoltán polgármester összefoglalta Polgármesteri tájékoztatójában az elmúlt hónap fontosabb történéseit. Kiemelte, hogy jelenleg zajlanak településünkön az útkarbantartási munkálatok, amelyek várhatóan július elejére lezárulnak. Ezt követően kezdik el a járdák felújítását. Emellett arról is tájékoztatta a lakosságot, hogy a Kavicsos-tó és Szabadidőparkban ingyenes WI-FI elérhetőséget biztosítanak a parkban pihenőknek, sétálóaknak, amelyet ingyenesen vehetnek igénybe. A  MK-HOTSPOT hálózatra történő belépéshez szükséges felhasználónév és a jelszó is a kavicsos. A WI-FI-t egy órán keresztül lehet használni, utána a rendszer bontja a kapcsolatot.
A Jézus Szíve templom tornyára kihelyezett webkamera is új szolgáltatás, ahol a kamera a Kavicsos-tó és Szabadidőparkot mutatja. A webkamera képe Mezőkövesd hivatalos weboldalán, a www.mezokovesd.hu oldalon lesz látható.
A tájékoztató után az önkormányzat 2014-es költségvetési rendeletét módosították. Ezt követően változtatást eszközöltek az önkormányzat tulajdonában lévő lakás és nem lakás célú helyiségek bérletéről szóló rendeletben. A rendeletet elsősorban a törvényi változások miatt kellett aktualizálni, valamint pár módosítást is eszközöltek benne. Ilyen például , hogy a pályázatokat ezentúl nem egy bizottság, hanem három köztisztviselő bontja majd kell annak beérkezését követő három napon belül. Beletették azt is, hogy minden év március 31-ig a rendelet kapcsán beszámolót, tájékoztatót kell készíteni, amelyet a grémium tárgyalni fog majd testületi ülés keretében.
Emellett a Városgazdálkodási Zrt.-vel kötött az Agrár Innovációs Központ és Piaccsarnok, valamint az állati hulladékgyűjtő-átrakó telep működtetéséről szóló szerződéseket is felülvizsgálták a képviselők. A meghozott döntés értelmében a két hivatalos dokumentumot újabb öt évre írták alá.
A testület arról is döntött, hogy a Délborsodi Regionális Fejlesztési Társulást jogutód nélkül megszünteti.
Az ülés egyik fajsúlyos témája az Egészségkártya bevezetése volt. A napirendet megtárgyalták és elfogadták a városatyák. A döntés értelmében a Dr. Card Kft. által elindított országos program keretében egészségkártyát kérhetnek a mezőkövesdi 62 életévüket betöltött állampolgárok, amelyek költségét az Önkormányzat átvállalja, így a lakosoknak ingyenes igényelhetik. A kártya a név és cím mellett tartalmazza a közeli hozzátartozók adatait, az esetleges betegségeket, gyógyszerallergiát, az állandóan szedett gyógyszer nevét. Ez nagyban megkönnyíti az esetleg eszméletlen beteg ellátását.  Ez  a kártya akár életmentő is lehet,  hiszen olyan adatokat tartalmaz, amely elengedhetetlen a megfelelő ellátáshoz.
A testület megszavazta, hogy 650 ezer forinttal a XVI. Országos Mezőgazdasági Gépésztalálkozó megszervezését, 600 ezer forinttal a Mezőkövesdi Fúvós és Mazsorett Csoport Petriolo városba történő utazását és fellépését, valamint 2 650 000 forinttal a Matyóföld Folklórfesztivál megrendezését támogatja.
Másik jelentős témája az ülésnek a  Mátyás király út – Egri út csomópont közterületének elnevezése volt. A testület megszavazta, hogy a Szent István Katolikus Általános Iskola, a Jézus Szíve plébánia és a Kistemplom, valamint a festékbolt által határolt egységes területet Jezsuita térnek nevezik el. Így szeretnének tisztelegni a városunkban 1922-1950 között élő és a településért sokat tevő jezsuiták előtt.
Következő napirendi téma a MITIME Kft-ből való kilépés volt. A Városi Rendelőintézet még 2007-ben lett tagja a a MITIME Dél-borsodi Egészségügyi-szociális Klaszter Szolgáltató Nonprofit Kft-nek, ahol a törzsbetétjének értéke 150 ezer forint. Mivel a társaság már nem lát el feladatot, így nincs szükség a további tagságra, ezért a testület jóváhagyásával az egészségügyi intézmény kilép a Kft-ből és részesedését névértéken értékesíti.
Sürgősségi indítványként tárgyalta a testület az Oktatási, Egészségügyi, Civil Bizottság új külső tagjának felvételét. A Jobbik képviselője, Jámbor Márk lemondott tisztségéről, így a grémium döntése alapján Fügedi Richárd lesz a bizottság új külső tagja, aki az ülés végén le is tette esküjét.
Emellett technikai, a jogszabályokat átemelő módosítást eszközöltek a Városgazdálkodási Zrt. alapító okiratában.

Kapcsolódó hírek