Szechenyi 2020
Szechenyi 2020
hu en de pl
ma 2023. június 2. (péntek) 16:58 Kármen, Anita névnapja van
 
Lőfegyverhasználatra volt szükség

Rendőrök mentették meg egy mezőkeresztesi idős férfi életét, akit magából kivetkőzött fia egy kézikapával bántalmazott. A járőrök a 44 éves fiút gázspray, figyelmeztető-, majd célzott lövés leadásával tudták csak megfékezni.


A miskolci 112-es Hívásfogadó Központba 2014. június 24-én 11 óra 54 perckor segélykérő telefonhívás érkezett. Egy mezőkeresztesi lakos kért rendőri intézkedést, mert utcájukban 72 éves szomszédját előzetes szóváltást követően annak magából kivetkőzött 44 éves fia egy kézikapával bántalmazta.
A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Mezőkeresztesi Rendőrőrs járőrei 6 perc alatt kiérkeztek a helyszínre. Miután a támadó a rendőri felszólításnak nem engedelmeskedve a kapával a járőrökre támadt, az egyenruhások az arányosság követelményét betartva gázsprayt, majd lőfegyvert alkalmaztak a magából kivetkőzött, felbőszült férfivel szemben.
A rendőrök a rájuk támadó - figyelmeztető lövéstől sem hátráló - felnőtt férfit a lábára leadott célzott lövéssel fékezték meg. A bántalmazott, később kórházba szállított szülőnek csak a járőrök helytállása eredményeként sikerült megmenekülnie.
A lábsérülést szenvedett, kórházba szállított támadóval szemben a rendőrség hivatalos személy elleni erőszak bűntette és más bűncselekmény elkövetésének megalapozott gyanúja miatt kezdeményezett büntetőeljárást.

Forrás: B-A-Z Megyei Rendőr-főkapitányság


„SuliMoped” program


Az Országos Balesetmegelőzési Bizottság öt megyére kiterjesztett programja borsodi képzésének Mezőkövesd adott otthont.
Az Országos Rendőr-főkapitányság Országos Balesetmegelőzési Bizottsága a 2012/2013-as tanében 5 megyében (Békés, Nógrád, Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Pest) kísérleti jelleggel indította el a „SuliMoped” elnevezésű programot.

A kezdeményezés sikerét követően a belügyminiszter a 2013/2014-es tanévre a képzés országos végrehajtását rendelte el.

A program célja, hogy általános iskola 8. osztályos, hátrányos helyzetű diákok az ORFK-OBB finanszírozása mellett, ingyenes képzés keretein belül segédmotor-kerékpár – AM kategóriára – vezetői engedélyt szerezhessenek.

Ebben a tanévben megyénkben a program végrehajtásának helyszíne Mezőkövesd volt, „bázisiskolaként” a Mezőkövesdi Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény Egységes Pedagógiai Szakszolgálatra esett a választás. Az intézményhez tartozó tagiskolák is részesei lettek a programnak, és lehetőségük volt a programba történő jelentkezésre (Bárdos Lajos, Mező Ferenc és Szent Imre Általános Tagiskolák). A jelentkezéskor a hátrányos helyzetű gyerekeken kívül helyet kaptak a programban a kiemelkedő tanulmányi eredménnyel rendelkező diákok is, ezzel késztetve jobb teljesítményre a gyengébben teljesítő tanulókat.

A SuliMoped program első lépéseként a programra jelentkező gyermeket előzetesen a pedagógusok, a rendőrség és a Safety-Hungary Vezetéstechnikai Centrum munkatársai közösen választották ki. A választásban a szakemberek figyelembe vették a gyermekek szociális rászorultságát, tanulmányi eredményét, kerékpár tudását, KRESZ ismeretét, motorozáshoz szükséges gyakorlati képességeit (szimulátoron elvégzendő feladat). Az előszűrésen 101 fő, a programra nyitott, nyolcadik osztályos tanuló vett részt, akik közül a programban való részvételre 35 főt választottak ki, akikkel ezt követően elindult a KRESZ elméleti képzés, 2014. január 06-án. Az elméleti képzés 28 diák számára eredményes vizsgával zárult, amit követően ez a 28 fiatal sikeresen teljesítette az összes vizsgakövetelményt. A program zárásaként a diákok 2014. június 18-án, a tanévzáró ünnepségen kapták meg életük első vezetői engedélyét.

Forrás: B-A-Z Megyei RFKVissza

   A Zsóry gyógy- és
   egészségparkról bővebben:

 

 


Weboldalkészítés