Ugrás a tartalomhoz

Szellemi kulturális örökségünk, a matyó népművészet Pécsett

Mezőkövesd hírei

2014. május 15-től négy héten át volt látható a matyó népművészetet bemutató kiállítás Pécsett, a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskolában. A tárlatot Andrásfalvy Bertalan néprajzkutató professzor nyitotta meg, a rendezvényen felléptek a Matyó Népművészeti Egyesület táncosai is.

A kiállításon megtekinthető gyűjtemény egy részét Kis Jankó Bori, valamint követőinek, tanítványainak munkái képezték. A matyó művészet összetevőit: színes hímzéseket, női ruhákat, surcokat, falvédőt, asztalterítőt, tardi és szentistváni tárgyakat, rajzokat, képeket láthattak a pécsiek, továbbá az Ormánságból és a környező településekről idelátogatók.
Meglepő volt számomra az érdeklődés nagysága, a fiatalok aktivitása, akik a matyó élet XIX–XX. századi mindennapjaira is kíváncsiak voltak.
Meghatott az idősebb korosztály nosztalgiája, akik a hímzések láttán idézték fel fiatalkoruk életét, a családok esti hímezgetését, horgolását, beszélgetéseit. Volt olyan néni, aki könnyekig meghatódott a látottakon. Egy idősebb férfi félve mutatta matyó hímzéses zsebkendőjét, amelyet 1948-ban vásárolt, és egy fényképet Kis Jankó Boriról, aki mellett ő maga volt látható. Hozzá sem nyúlhattam tárgyaihoz.
Az iskola diákjai feladatot is kaptak: az őszi tudományos diákköri konferencián a matyó népművészet motívumvilágáról tartanak majd előadásokat.
A színes kiállítást sikeresnek mondhatjuk, hiszen az emberek érdeklődése visszaigazolta a szervezők kezdeményezését és munkáját.
Köszönjük Mezőkövesdnek, Mezőkövesd polgármesterének, a Matyó Múzeum vezetőjének, a Matyó Népművészek Egyesület elnökének, hogy támogatták, segítették a Pécsi Tudományegyetem Babits Mihály Gyakorló Gimnázium és Szakközépiskoláját a matyó kiállítás megrendezésében.

Gáspár Gábor

A képen Gáspár Marcell, Kis Jankó Bori ükunokája látható

Kapcsolódó hírek