Ugrás a tartalomhoz

Balázs Árpád zeneszerző Mezőkövesden (videóval)

Mezőkövesd hírei

A neves Balázs Árpád volt a vendége dr. Szedresi Istvánnak, nyugállományú orvos-ezredesnek, mezőkövesdi öregdiáknak. A neves zeneszerzővel folytatott beszélgetést június 29-én a Rózsa Étteremben tartották meg.

A rendezvény elején a vendéglátó helyiség vezetője, Nyulászi Ottóné mondott köszöntőt, aki elmondta, hogy az étteremben megtartott számos kulturális programok közül ez volt az első, amikor zeneszerzővel ismerkedhetett meg a közönség.
A bevezető gondolatok után Szedresi István, nyugállományú orvos-ezredes, mezőkövesdi öregdiák beszélgetett a Béres Ferenc emlékplakettel, Kóta díjjal, Köztársasági Elnöki Aranyéremmel elismert érdemes művésszel, Balázs Árpáddal. A beszélgetés során a zeneszerző diákéviről, munkásságáról, szerzeményeiről esett szó. Balázs Árpád hét zenés színpadi művet, két oratóriumot, tizenkét kantátát, tizenöt zenekari darabot, mintegy kétszáz kórusművet, hangszerszólókat, kamaraműveket, filmzenéket színpadi kísérőzenéket, népdalfeldolgozásokat és pedagógiai jellegű darabokat komponált, valamint három zenei témájú könyvet a publikált. ő szerezte például A kockásfülű nyúl című rajzfilm zenéjét. De írt zenét Krétarajzok címmel két klarinétra, rapszódiát cimbalomra és koncert-fúvószenekarra, vagy vegyeskarra szvittet Weöres Sándor verseiről. 
Emellett Balázs Árpád mezőkövesdi kötődéséről is mesélt a megjelenteknek. Sok kollégiumi társa városunkban született, de Kiss József ének-zene tanárt is kiemelte, mint mezőkövesdi kötődését.
A jó hangulatú beszélgetés mellett a délután során a Szent László Ifjúsági Kamarakórus előadásában olyan népdalátdolgozásokat hallhatott a közönség, amelynek szerzője Balázs Árpád volt.

Kapcsolódó hírek