Ugrás a tartalomhoz

Jó termés (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Jó minőségű búza termett a Matyó Agrártermelő Zrt. területén ebben az esztendőben. A társaság szakemberei június utolsó hetében kezdték meg a gabona aratását.

Az elmúlt év novembere óta mindössze 250 mm csapadék hullott Mezőkövesd körzetében az aratás megkezdéséig, ennek ellenére elegendő mennyiségű búza termett. „Az eddigi tapasztaltok alapján úgy gondolom, hogy jó minőségű gabonát tudunk betakarítani ebben az évben. A terméshozam tekintetében pedig a közepestől jobb átlaggal számolhatunk” – mondta Molnár József, a Matyó Agrártermelő Zrt. elnöke.
Ez azt jelenti, hogy a Zrt. szakemberei hektáronként mintegy 5 tonna búzát takarítanak be, ami teljes mértékben fedezi a városban és a térségben élők  szükségleteit a jövő évre. A búza aratása várhatóan július közepére befejeződik.


Elszaporodtak a kártevők

A rendhagyóan enyhe tél miatt a kártevők jobban átteleltek az előző évekhez képest, amely elsősorban Csongrád, Békés és Jász-Nagykun-Szolnok megyében a rágcsálók jelentős elszaporodását okozta.
„A mi területünkön is találtunk olyan kisebb részeket, ahol a pockok kipusztították a gabonát, de a kártétel nem jelentős. Nagyon fontos lesz majd a betakarítás utáni alapos talajmunka azért, hogy a kártevők ne tudjanak betelepedni” – hangsúlyozta Molnár József elnök.
Az őszi kapás növények közül kukoricát és napraforgót is nagy területen vetettek, amit a száraz téli időjárás miatt hektáronként mintegy 20%-kal kevesebb tőszámban ültettek. A Zrt. elnöke a kapásnövényekre különösen veszélyes fekete tetű megjelenésére hívta fel a gazdák figyelmét. A szakember elmondta, hogy célszerű ellenőrizni a kukoricatáblákat, mert a kártevő megjelenése esetén csak növényvédőszeres kezeléssel lehet megelőzni a kártételt. Jelen állás szerint a kukorica, valamint a napraforgó mennyisége és minősége is jónak ígérkezik, de a termést az időjárás alakulása még nagy mértékben befolyásolhatja.

Kapcsolódó hírek