Ugrás a tartalomhoz

A városvédők szakmai konferenciája (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Mezőkövesd adott otthont az immár 33. alkalommal megrendezett a Város- és Faluvédők Szövetségének, Hungaria Nostra Országos találkozójának és szakmai konferenciájának. A július 10-12. között megszervezett esemény keretében adták a Podmaniczky díjakat.

A rendezvény első napján a városnéző séta után késő délután tartották meg a megnyitó műsort. Az eseményen elsőként Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtikár, Országgyűlési képviselő, a rendezvény fővédnöke mondott köszöntőt. Beszédében elsőként kiemelte és méltatta a Város- és Faluvédők Szövetségének munkáját, feladatuk fontosságát. Elmondta, hogy a létrehozott értékeket mindenki látja, illetve használja, egy-egy megvalósított fejlesztés, építkezés a település minden állampolgáráé lesz. Ezeknek az épített és kulturális értékeknek a megőrzésében a létrehozóknak és a civileknek egyaránt felelőssége van. Ebben a munkában van kiemelkedő szerepe, feladata a szövetségnek, hiszen a mi dolgunk, hogy örökségünket unokáink is ismerjék, megbecsüljék.
A megnyitón dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere is köszöntötte a megjelent város- és faluvédőket.  A város első embere elsőként bemutatta Mezőkövesdet, a település értékeit, kiemelve az Unesco listára felkerült matyó népművészetet. Kiemelte azt is, hogy a mezőkövesdiek büszkék őseikre, az általuk ránk hagyományozott kultúrára, amelyet a város vezetése és itt élők igyekeznek átörökíteni az utókornak. Hangsúlyozta, hogy a most élő mezőkövesdiek dolga, hogy tovább vigyék örökségüket.
A bevezető gondolatok sorát Pető Istvánné, az idén fennállásának 25. évfordulóját ünneplő, házigazda Mezőkövesdi Városszépítő és Városvédő Egyesület elnökének beszéde zárta. Az elnök asszony kiemelte, hogy a városvédés számos feladatot foglal magába. Elmondta, hogy azért fontos az egyesület tagjainak munkája, mert a természeti és épített környezetünk, a megőrzött kultúránk nagy mértékben befolyásolja a gyermekeink személyiségének,  hazaszeretetének kialakulását, és azt, hogy becsüljék és ápolják őseink munkáját.
A megnyitó eseményt Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetsége elnökének szavai zárták, aki elmondta, hogy 1980-ban szervezték meg az első országos konferenciát, és 1986-tól létezik a szövetség. Hangsúlyozta, hogy a hazánk értékeinek, hagyományainak meg kell maradniuk, ezért kell nekik országosan és városi szinten dolgozni azért, hogy ezek az értékek fenmaradjanak. Kiemelte, hogy amíg van miért harcolni, addig küzdeni kell érte, hiszen így védhetjük meg kultúránkat. Beszéde zárásaként elmondta, hogy mindig szükség lesz a civilek munkájára, összefogására, arra, hogy minden településen minden ember hozzájáruljon lehetőségeikhez mérten örökségünk megőrzéséhez.
Az ünnepi műsor keretében Indre Andrea énekével, Barna György versszavalatával, a Matyó Népi Együttes pedig táncával járult hozzá a hangulat magasztosabbá tételéhez.


Kiállítás a géniuszokról

Július 11-én reggel „Géniuszok a XX. század hajnalán Klösz Györgytől Lipták Pálig” címmel nyílt kiállítás a Közösségi Ház aulájában. A tárlatot Millisits Máté művészettörténész, művelődéstörténész nyitotta meg. A kiállítás anyagát másfél évvel ezelőtt a zuglói Helytörténeti Műhely állította össze. Az összegyűjtött anyag Lipták Pál építész, Klösz György fotógráfus és Wenschloss Kornél építész munkásságát, alkotásait mutatja be. A Közösségi Házban berendezett tárlat a gyűjtemény mozgatható részét tartalmazza, ahol tablókon mutatják be a három XX. századi művész életútját és főbb munkáit, valamint a vitrinekben abban a korban használt zsolnai építészeti kerámiákat, ugyanis a két építész gyakran használta fel munkáiban ezt az anyagot, míg Klösz Györgynek a kastélya építésekor használtak fel zsolnai kerámiát.


Előadások

A kiállítás megnyitója után a szakmai előadásokat és szekcióüléseket tartottak. Az előadások az örökségvédelem, a népművészet, mint szellemi örökségünk, valamint a gyógy- és egészségturizmus témában hangoztak el.
Az örökségvédelem témakörben elsőként Rádai Mihály, a Város- és faluvédők Szövetségének elnöke osztotta meg gondolatait az örökségvédelem fontosságáról, és a rendszer jelenlegi átalakításáról. Majd ugyanebben a témában fejtette ki mondanivalóját Nagy Gábor, a Pest Megyei Kormányhivatal Érdi Járási Hivatal Járási Építésügyi és Örökségvédelmi Hivatalának vezetője. Előadásában kiemelte, hogy akkor lehet jól védeni értékeinket, ha a hivatalos szervek és a civil szféra együtt, közösen dolgozik, hiszen az örökségvédelem akkor lehet eredményes, ha mindenki együtt tesz érte.
Ezt követően Toma Tibor, Mezőkövesd Önkormányzatának főépítésze mutatta be a település műemlékeit, kőképeit, az épületek környezetét, majd pedig Vígh Henrik, Mezőkövesd Város Önkormányzata Városfejlesztési Irodájának vezetője mutatta be az elmúlt esztendőkben megvalósult, valamint a jelenleg folyamatban lévő beruházásokat, pályázatokat.
A második nagy témakör, a Népművészet, mint szellemi örökségünk keretében elsőként Nagy Vera, a hódmezővásárhelyi Tornyai János Múzeum néprajzkutató főmuzeológusa mutatta be a vásárhelyi kerámia múltját és jelenét. Ezután a mezőkövesdi népművészekkel, népművészet mestereivel, kézműveseivel Agócsné Halász Andrea, a Matyó Múzeum vezetője által ismerkedhettek meg a jelenlévő városvédők.
A gyógyvíz, egészség-turizmus, épített örökség témakörben elsőként Millisits Máté művészettörténész tartott előadást, aki kiemelte a nagy múlttal rendelkező, e területen neves helyszíneket, például Pöstyént, Szerencset, Ceglédet.
Ezt követően Vámos Zoltán fürdővezető és Herkely György, nyugalmazott polgármester, tervező-építész mutatta be a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő történetét, jelenét, szolgáltatásait, valamint eddig megvalósult beruházásokat, illetve a nemsokára elinduló, új bővítést is.


Szekcióülések

Péntek délután külön szekciókat alkotva üléseket tartottak az örökségvédelem, a népművészet, a gyógy- és egészségturizmus, valamint ifjúsági szekció témákban, ahol a különböző városvédő egyesületek képviselői beszámoltak az adott területen szerzett tapasztalatokról, sikerekről, lehetséges megoldásokról.
A péntek este zárásaként a polgármesteri fogadás keretében elsőként Ráday Mihály, a Város- és Faluvédők Szövetségének elnöke oklevéllel ismerte el a jubiláló egyesületeket, köztük a Mezőkövesdi Városszépítő és Városvédő Egyesület, amely idén ünnepli fennállásának 25. évfordulóját.
Ezt követően átadták a Podmaniczky-díjakat. 1982 óta ezt a kitüntetést a Város- és Faluvédők Szövetsége  minden évben olyan embereknek ítéli oda, akik foglalkozásuktól, munkahelyi kötelezettségüktől függetlenül, vagy azt jelentősen túlteljesítve a legtöbbet tették tették épített és természeti környezetünk, kulturális örökségünk értékeinek védelmében.
A mezőkövesdi országos találkozón átvette a Podmaniczky díjat Lantos Antal helytörténész, Nagy Gábor építész, műemlékvédelmi felügyelő, Szmodits Júlia építész, Varga Károlyné, a Tapolcai Városszépítő Egyesület Ifjúsági tagozatának elnöke, az Arrabona Városvédő Egyesület, Perczel Anna, Grünberger Tamás csillárkészítő, a Larix-Co. Bt., Dr. Boda Anikó festőművész, Dr. Szabó József mezőgazdasági gépészmérnök, a keszthelyi Balatoni Múzeum. Megosztott díjat kapott a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményei és Kovács Ágnes, a Sárospataki Református Kollégium főépítésze.
A háromnapos rendezvény zárásaként szombaton a környező településekre látogattak el az országos találkozón résztvevők.

Kapcsolódó hírek