Ugrás a tartalomhoz

Az ókortól napjainkig (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A múzsák költészetben betöltött szerepét, valamint a dráma és a színpadi technika fejlődését tekintették át az Irodalmi Kávéház Klub tagjai a szervezet legutóbbi összejövetelén.

A klub tagjai minden hónap első szerdáján találkoznak a Városi Könyvtárban, ahol az irodalmi élet aktuális kérdéseiről, fontosabb témáiról, illetve jeles évfordulóiról tartanak előadást és eszmecserét. Az év első felében többek között Balassi Bálint költészetével, Ady Endre Csinszkához írt verseivel, Zrínyi Miklós és a barokk kapcsolatával, továbbá Homérosz, Shakespeare, valamint Madách életével és munkásságával foglalkoztak.


A színjátszás fejlődése

Az augusztus 6-án megrendezett klub délután egyik központi témájaként a dráma és a színpadi technika fejlődését kísérték végig az ókori görög amfiteátrumok bemutatásától kezdve egészen napjainkig. Török Ferenc, a klub vezetője elmondta, hogy az ókori görög színház technikailag, valamint dramaturgiailag is jelentősen eltért napjaink színházától, de még a Shakespeare-i reneszánsz kori színház is más formában épült fel. A témák mondanivalója viszont – mint például az egyén és a hatalom kapcsolatának kérdése- mind a mai napig aktuálisak. A mai értelemben vett színház és színjátszás a klasszicizmus idején, azaz a 18. század második felében alakult ki Franciaországban.
„Ekkor már világítással ellátott zárt teremben játszották az irodalmi műveket, ahol függöny választotta el a színpadot a nézőtértől. Az előadásokon nők is szerepelhettek és ez korábban, még a Shakespeare-i színjátszás időszakában sem fordult elő” – emelte ki Török Ferenc, az Irodalmi Kávéház Klub vezetője. A színház lehetőségei a technika fejlődésének köszönhetően jelentős mértékben kiszélesedtek, miközben a dráma műfaja is átalakult az elmúlt évszázadokban.


A múzsák szerepe

A délután másik kiemelt témája a múzsák szerepe volt a költészetben, melynek keretében többek között Ady Endre és Csinszka, Vajda János és Gina, valamint Juhász Gyula és Anna kapcsolatáról esett szó.
A kávéház klub tagjai szeptemberben a Dózsa György-féle parasztfelkelés és az első világháború költészetben történő megjelenését, míg októberben az ókori Róma költészetét fogják elemezni. Az év utolsó két összejövetelét elsősorban Reviczky Gyula, illetve Tóth Árpád munkásságának elemzése fogja meghatározni.

Kapcsolódó hírek