Ugrás a tartalomhoz

20 éves a Matyó Népművészeti Egyesület

Mezőkövesd hírei

Idén ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját a Matyó Népművészeti Egyesület. A jubileum alkalmából május 13-án „20 év a matyó kultúra szolgálatában” címmel tartott közgyűlést a civil szervezet.

Az ülés elején Tállai András, a Belügyminisztérium Önkormányzatokért Felelős Államtitkára mondott köszöntőt, visszaemlékezve az egyesülethez kötődő kapcsolatára és a közös munkára. Az államtitkár szavai után dr. Fekete Zoltán polgármester köszöntötte a jubiláló szervezetet és méltatta az elmúlt két évtizedes munkájukat. Az eltelt 20 évben történtekről és a fejlődésről Berecz Lászlóné, az Egyesület elnöke számolt be a tagok és a jelenlévő vendégek előtt. Az ünnepi közgyűlés zárásaként Budai Erzsébet, a B-A-Z. Megyei Pedagógiai és Közművelődési Intézet igazgatója elismerő oklevéllel és virággal köszöntötte fel az Egyesületet. Az ünnepség kulturális műsorában közreműködött a Matyó Népi Együttes, a Matyó Néptáncegyüttes szólistái, Vargáné Pap Edina népdalénekes, valamint Kovácsné Bulyáki Margit versmondó. 

A jubileumi ünnepség szombaton délelőtt gyerekek számára szervezett játszóházzal és táncházzal folytatódott. A május 14-ei rendezvény egyik látványos programja, a matyó motívumokat alkalmazó divattervezők, designerek és népi iparművészek, ruha- és ékszerkészítők munkáiból összeállított tárlat volt. A kiállított alkotások mellett maguk a készítők is bemutatkoztak, többek között Patkó Seve Bruna, Tankó Judit, Varró Gabi, Erdész Judit, illetve az Örökség Alkotóműhely. Emellett Takács István festőművész divatterveiből is kiállítást rendeztek be a táncpajtában. 
Ezt követően közönségtalálkozóval folytatódott a jubileumi programsorozat, amely keretében Szabó Attilával és Makó Péterrel, a Csík zenekar tagjaival találkozhattak az rajongók. 
Ezután városnéző túra indult a Hadasban, amely keretében Berecz Lászlóné vezetésével a vendégek megtekinthették a városrészben található alkotó- és tájházakat. 
Az ünnepség és az est fénypontjaként a Veszelka Kommandó koncertjén szórakozhattak a Táncpajtába ellátogatók. 

Kapcsolódó hírek