Ugrás a tartalomhoz

Együtt a közbiztonságért (videóval)

Folyamatosan javul Mezőkövesd közbiztonsága. Városunk önkormányzata komoly erőfeszítéseket tett, illetve tesz a lakosok biztonságérzetének növelése érdekében.

Nagyon fontos lépés volt ezen a területen, hogy Tállai András államtitkár közbenjárásával a Városi Rendőrkapitányság állományának létszámát 20 fővel megnövelték, így Mezőkövesd a nagy-kapitányságok sorába lépett 2013-ban. Lényeges, hogy másfél hónappal ezelőtt létrehozták az úgynevezett posztos rendőri szolgálatot, amit a Városi Rendőrkapitányság a mezőkövesdi Közterület-felügyelet közreműködésével végez a Hősök terén és a Szent László téren. Az önkormányzat saját erőből több mint 2 millió Ft-ot biztosít erre a célra.

RENDőRÖK KERÉKPÁRON A bűnmegelőzés területén újdonság továbbá, hogy kerékpáros járőrök is segítenek a biztonság megteremtésében. Két rendőr teljesít rendszeresen szolgálatot kerékpárral, és nagy előnye, hogy olyan helyekre is be tudnak menni, ahová a járőrkocsik nem, vagy csak nehezen jutnak el. A járőrök minden jogkörrel és technikai eszközzel el lesznek látva. „Ez a rendőrségnek köszönhetően valósul meg, de azt bizonyítja, hogy jó kapcsolatban áll egymással az önkormányzat és a kapitányság. A rendőrség munkáját elismerjük, ennek és a két szervezet közötti jó kapcsolat jegyében egy teljesen egyedülálló kezdeményezésként október 23-án, immár második alkalommal fogjuk átadni az Év rendőre kitüntetést. Igaz, hogy ez egy erkölcsi elismerés, de talán ez is bizonyítja, hogy amit lehet megteszünk a városért és az itt élőkért” – emelte ki dr. Fekete Zoltán polgármester.
A közbiztonság javítását szolgálja továbbá, hogy városunk közterületein immár egy 17 kamerából álló térfigyelőrendszer működik, melynek fejlesztését a város önkormányzata a jövőben is kiemelt feladatként kezeli.

JELZőRENDSZER Kis lépés, de szintén a közbiztonság megerősítését szolgálja, hogy az önkormányzat 1500 jelzőkészüléket osztott szét az egyedülálló idősek között, ami baj esetén a környéken élőket riasztja. Az önkormányzat, a rendőrség, valamint a polgárőrség erőfeszítéseinek köszönhetően az elmúlt évek egyik legjellemzőbb bűncselekményének, a trükkös lopásoknak a száma jelentősen visszaesett. Ugyan még mindig előfordulnak ilyen esetek, de a több éves tudatos felvilágosításnak és a lakosok éberségének köszönhetően az elkövetők száma folyamatosan csökken.

BIZTONSÁGOS KÖZLEKEDÉS A közlekedésbiztonság területén is előrelépett városunk, miután kiépítették a LivingRoad nevű biztonságtechnikai rendszert. A kezdeményezés keretében a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola, valamint a Bárdos Lajos Tagiskola előtt fektették le a különleges borítást. „Azokon a településeken, ahol használják ezt a technikát gyakorlatilag megszűntek a gyalogos balesetek, mivel a LivingRoad mintegy 50%-kal csökkenti a gépjárművek fékútját. Emellett ebben az évben is folytatódik az iskolarendőr program, melynek részeként a tanítás első hónapjában rendőrök segítik a gyerekek átkelését a zebráknál” – emelte ki dr. Fekete Zoltán.

Az egészségkártya rendszer szintén az itt élők biztonságérzetét erősíti, amely az önkormányzatnak köszönhetően jelenleg 3700 nyugdíjas számára ingyenesen elérhető, melynek mintegy másfél millió Ft-os költségeit teljes egészében átvállalja.

EGYÜTT EGYMÁSÉRT Az önkormányzat minden rendelkezésére álló lehetőséget megragad annak érdekében, hogy a közbiztonság javuljon és az itt élők biztonságérzete növekedjen. „Ezt csak közös munkával lehet elérni, hiszen nem állhat minden utcában rendőr, éppen ezért szeretnénk továbbfejleszteni a szomszédok egymásért mozgalmat. Ennek az a lényege, hogy az emberek figyeljenek egymásra, illetve azokra a jelekre, amelyek veszélyeztethetik a nyugalmat és azt jelezzék az illetékesek felé”– mondta a városvezető. Közösen, összefogva sokat tehetünk azért, hogy Mezőkövesd továbbra is egy nyugodt folyamatosan fejlődő és biztonságos európai kisváros legyen.

Kapcsolódó hírek