Ugrás a tartalomhoz

Kulturális Örökség napja (videóval)

őszi gyümölcs és zöldség kiállítással, a gimnáziumot, illetve a zsidó temetőt bemutató előadással várták a kultúrakedvelőket az idei Kulturális Örökség Napjai rendezvény keretében. Szeptember 20-an és 21-én ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők múzeumaink állandó kiállításait.

A Matyó Kertbarát Egyesület immáron második alkalommal az őszi kiállítást és vásárt a Táncpajtában szeptember 19-én és 20-án. Céljuk a saját termelésű és előállítású élelmiszerek népszerűsítése. Idén 72 fő hozta el zöldségét, terményét, gyümölcsét a kiállításra. Az eseményt Herkely Károly, egyesületi elnök köszöntője után dr. Fekete Zoltán polgármester nyitotta meg, aki példaértékűnek nevezte a kezdeményezést. Kiemelte, hogy az lenne az ideális, ha minden zártkertben termelnének az emberek. Ezt követően Jéger Károly pápai prelátus megáldotta a terményeket, zöldségeket, gyümölcsöket.
Az Istókné Pap Katalin és férje által összeállított gazdag termékoltár is méltón jelképezi, hogy mi minden megterem településünkön. Aki betért a Táncpajtába, láthatta, hogy Mezőkövesden megterem a búza, az árpa, kukorica és egyéb gabonafajták, alma, körte, paprika, paradicsom, dió, mandula, tök, szőlő, padlizsán és még sok-sok minden. A boltok számos kínálata megtalálható városunkban.
A Kulturális Örökség Napjai program folytatásaként szombaton a Gimnáziumba invitálták az érdeklődőket, ahol Nagy István, az intézmény egykori igazgatója mutatta be az iskola épületének történetét. Kiemelte, hogy 1911-ben a Rusznyák féle házban kezdték el a tanítást és az építkezés befejezése után költöztek át a jelenlegi épületbe. Elmondta, hogy az iskolában több mint 20 évig működött egy kápolna, amelyet 1921. szeptember 25-én avattak fel. Nagy István kitért a háború okozta változásokra, és az iskola 1970 és 75 között megvalósult felújítására is. Az előadás zárásaként az épület jelenlegi elrendezését mutatta be.
Este a Nyitott Templomok Napja keretében a Szent László templomban várták elmélkedéssel egybekötött egyházzenei áhítatra az érdeklődőket, ahol énekszámokkal és orgonajátékkal Mozerné Horga Stefánia magánének tanár és Mozer János kántor, orgonista karnagy működött közre. Az elmélkedést dr. Medvegy János apát-plébános vezette.
Vasárnap délután Szabó Tünde Judit etnográfus mutatta be a mezőkövesdi zsidó temetőt és temetkezési szokásokat szeptember 21-én, akinek a kutatási területe a zsidó folklór. Elmondta, hogy a temető építésére az 1700-as évek végén kapták meg az engedélyt, így vannak 200-300 éves sírok is.
Szeptember 20-án és 21-én a Takács István Életmű kiállítást,  a Matyó Múzeum, a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum és a Kisjankó Bori Emlékház állandó tárlatait ingyenesen tekinthették meg az érdeklődők.

Kapcsolódó hírek