Ugrás a tartalomhoz

Az emberi lélek döntötte le a diktatúra vasbeton falait

Mezőkövesd hírei

Hornyák Attila rendőr alezredes kapta meg a Mezőkövesd Közbiztonságáért díjat. Az 1956-os Forradalom és Szabadságharc tiszteletére megrendezett eseményen Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat közgyűlése és Mezőkövesd Város Önkormányzata közösen ünnepelt.

A Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat Közgyűlése és Mezőkövesd Város Önkormányzata október 22-én 13 órától tartotta meg közös ünnepi megemlékezését az 1956-os Forradalom és Szabadságharc előtt tisztelegve.
A forradalom 58. évfordulójára megrendezett eseményen elsőként dr. Fekete Zoltán, Mezőkövesd polgármestere köszöntötte a megjelenteket. Beszédében külön gratulált a délelőtt megalakult Megyei Közgyűlésnek, és munkájukhoz sok sikert kívánt. „Büszkeség településünknek, hogy a megyei önkormányzat közgyűlésével az első megalakuló ülésük után közösen emlékezhetünk meg a forradalom és szabadságharc eseményeiről. Mezőkövesd mindig Borsod megyéhez tartozott. Szeretnénk, ha még szorosabban dolgoznánk együtt a a jövőben. A megye politikai, kulturális és sportéletéből szeretnénk minél nagyobb szeletet kihasítani magunknak, ezáltal természetesen gazdagítva a megyét. Ehhez, úgy gondolom, nagyon jó kezdet ez az ünnep, ez a közös megemlékezés” – mondta el dr. Fekete Zoltán.
A rendezvény folytatásaként Török Dezső, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés megválasztott elnöke osztotta meg köszöntő és megemlékező gondolatait. Elmondta, hogy október 23-a egy átlagos őszi napnak indult, de végül hazánk egyik legmeghatározóbb eseménye lett, amelyben a nép lépett fel a szabadságáért. „1956. október 23-án a nép kezébe vette a hatalmat, a pesti utcákon, az országban, és a történelem alakítását is. Aki magyar, velünk tart! Ebben az egy jelszóban benne volt minden sérelem, amely 1945 óta, a szovjetek és lakájaik bevonulása óta érte az országot. A félelem szele járta körbe hazánkat” – mondta el az elnök, majd hozzátette: „Itt, Matyóföldön is megmondhatják, még az idősebbek, hogy micsoda szenvedést jelentett számukra a beszolgáltatás, a padlásseprés. Az éhség gyötörte őket, azokat, akik megtermelték az ország kenyerét. A nép azt mondta, elég volt. A nemzetet ért sérelemért, a nemzet vett elégtételt.”
A megemlékezés ünnepi szónoka Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője beszédében egyebek mellett a megyei közgyűlés tagjainak, a megválasztott polgármestereknek, képviselőknek gratulált, majd pedig az 1956-os hősök mai tanítására hívta fel az ünneplő közönség figyelmét, akik bátorságára, büszkeségre, küzdelmére mindig emlékezni kell és büszkének kell rá lennie a nemzetnek. „Magyarországon azt köszönhetjük a hősöknek, hogy a magyar történelem legsötétebb korszakában, a szovjet megszállás alatt megőrizhettük a tartásunkat és felemelhettük a fejünket. Mert ha titokban is, de volt mire büszkének lennünk. A hősök győztek, ha meghaltak is, mert elérték, hogy utódaikra a diktatúra nyomasztó sötétsége helyett a kiállás, a bátorság, a nagyság dicsőségét hagyták örökül. Örökké tartó, soha nyugvópontra nem jutó vita, hogy mi mozgatja a történelmet. 1956 története sem mérhető meg az ember, az egyéni sorsok, a személyes döntések, sorsfordító elhatározások nélkül. Azok nélkül a diákok nélkül, akik követeléseiket pontokba szedték, elsőként vonultak az utcára, és az első sortüzek áldozatául estek. Azok nélkül a fiatalasszonyok nélkül, akik ételt osztottak, majd maguk is fegyverrel szálltak szembe a túlerővel. Halálra ítélték őket, és a börtönben töltött másfél évtized alatt váltak felnőtté. Azok nélkül a munkások nélkül, akik az igazság eszméjéért fogtak fegyvert, és áldozták fel az életüket. Az anyagi érdek hajszolásának, az önzésnek és a hatalomvágynak nincsenek vértanúi. Mártírokat csak eszmék, értékek és közösségek teremtenek. 1956-ban az igazság képes volt erőt venni az apátián, túlmutatni az emberi életen is. Az emberi lélek ereje emelte a nemzetet a realitások kiábrándító, tétlenségre kárhoztató, sivár világa fölé, és törte át a diktatúra vasbeton falait” – mondta el szónoklatában a miniszterhelyettes.
Az ünnepi szónok szavai után adták át Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzatának „Pro Comitatu” Díját. Ebben az évben Rónai Kálmán, a Magyar Birkózó Szövetség és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Birkózó Szövetség elnöke, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja kapta meg ezt a kitüntetést a megye sportéletéért végzett kiemelkedő szakmai munkájának elismeréseként. A Megyei Önkormányzat Alkotói Díját idén dr. Orosz Péter, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház munkatársa, a II. számú belgyógyászati osztály vezető főorvosa vehette át belgyógyászat, azon belül a gasztroenterológia területén végzett kimagasló szakmai tevékenysége elismeréseként. A díjakat Török Dezső, a közgyűlés elnöke nyújtott át.
Alkotói díjat ítélt oda a Megyei Közgyűlés Ringer István tárogató művésznek, aki fellépés miatt nem tudott részt venni az ünnepségen, így a kitüntetést  egy későbbi időpontban veheti majd át.
Ezt követően Mezőkövesd Közbiztonságáért díj átadása következett, amelyet idén Hornyák Attilának, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság rendőr alezredesének ítéltek oda.
A rendőr alezredes 1984. november 1-jétől teljesít hivatásos szolgálatot. 1987-ben került a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság állományába mint nyomozó, majd 1995-ben a Mezőkeresztesi Rendőrőrs őrsparancsnokává nevezték ki. 1999 óta a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közrendvédelmi Osztályának vezetője. Magas színvonalú munkája mellett ötleteivel – például a kerékpáros, illetve gyalogos járőrszolgálat bevezetésével – nagy mértékben hozzájárult a bűnmegelőzés erősítéséhez, illetve a rendőrség és a városban élők közti tisztelet, megbecsülés kialakításában, elmélyítésében.
Az elismerést dr. Fekete Zoltán, városunk polgármestere adta át a díjazottnak.
Ezt követően a mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskola diákjainak ünnepi műsorát tekinthették meg a jelenlévők, amely keretében egy család életén keresztül ismerhették meg az 1956 októberének eseményeit. A diákok felkészítő tanára Gulyásné Papp Márta volt.
A rendezvény lezárásaként Török Dezső, a Megyei Közgyűlés elnöke emlékplakettet nyújtott át Mezőkövesd polgármesterének, dr. Fekete Zoltánnak a közös ünnepség emlékére.
A megemlékezés folytatásaként Mezőkövesd Város Önkormányzata, Borsod-Abaúj-Zemplén Megye Önkormányzata, a mezőkövesdi intézmények, pártok, civil szervezetek elhelyezték a tisztelet virágait, koszorúit az 1956-os emlékműnél.

Kapcsolódó hírek