Ugrás a tartalomhoz

Alakuló ülés

Mezőkövesd hírei

Megtartotta alakuló ülését városunk képviselő-testülete október 27-én. Az esemény keretében megválasztották az alpolgármestert, a bizottságok tagjait és elnökeit, illetve a polgármester, az alpolgármester, a képviselők, a bizottsági tagok letették az esküt.

A 2014. október 12-ei választás után megalakult képviselő-testület első ülésének elején a nemrégiben elhunyt, egykori önkormányzati képviselőről, Bóta Gáspárról emlékeztek meg a városatyák egy perces néma felállással.
Az ülés első napirendi pontjaként dr. Pető József, a Helyi Választási Bizottság elnökének a 2014. évi önkormányzati választások végleges eredményéről szóló tájékoztatóját hallgathatta meg a grémium, a jelenlévő intézményvezetők, vendégek. A Választási Bizottság elnöke elmondta, hogy Mezőkövesden 13.812 választópolgár közül 6265-en jelentek meg összesen a szavazókörökben. Az urnákba került érvényes szavazólapok száma 6179 volt.
Dr. Pető József kiemelte, hogy dr. Fekete Zoltán, a Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje 3707, Lukács Attila, a Jobbik jelöltje 1369, Nyeste László, az MSZP indulója 882, míg dr. Bóta Mihály a Nyugodt Hétköznapokért Polgárőr Egyesület jelöltje 221 szavazatot kapott. Az eredmény tükrében Mezőkövesd következő öt évre megválasztott polgármestere dr. Fekete Zoltán lett.
Az elnök emellett ismertette a nyolc egyéni választókerület eredményét, az ott megválasztott nyolc önkormányzati képviselőt, valamint a kompenzációs listáról bejutó három képviselőt.
Az adatok, eredmények ismertetése után a képviselők és a polgármester is letette az esküt.
Az ülés folytatásaként a grémium megállapította a Mezőkövesd város polgármesterének illetményét. A meghozott döntés értelmében a testület a polgármester illetményét havi bruttó 523.510 Ft/hó összegben, míg költségtérítését ennek 15%-ában határozta meg.
A következő napirendi pontként választották meg városunk alpolgármesterét. A városatyák szavazata alapján a következő öt esztendőben az alpolgármesteri feladatokat továbbra is Vámos Zoltán látja majd el. Az ő illetményét is meghatározta a grémium. Ennek értelmében az alpolgármester bruttó 183.230 Ft/hó illetményre és 15% költségtérítésre jogosult.
Vámos Zoltán alpolgármesteri eskütételét követően Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, térségünk országgyűlési képviselője gratulált Mezőkövesd megalakult testületének. Elmondta, hogy 2002 óta immár negyedik ciklusban FIDESZ-KDNP városvezetése van a településnek. Megköszönte a választópolgároknak, hogy részt vettek a szavazáson, és voksukat a folytatás mellett tették le. Hozzátette, hogy Mezőkövesd fejlődése, folyamatos gyarapodása, épülése példaértékű lehet az ország minden kisvárosa előtt. Hangsúlyozta, a városvezetés a Kormány, illetve az ő személyének támogatásával, közreműködésével folytathatja munkáját. Hozzátette, hogy Mezőkövesdnek kistérségi szinten, a járásban is nagyobb szerepet kell vállalnia egyebek mellett az oktatás, az egészségügy terén.
Tállai András szavai után a városatyák módosították a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendeletet. A módosítás keretében az előző ciklusban működő négy bizottság helyett két bizottságot hoztak létre. Az egyik az Ügyrendi és Társadalmi kapcsolatok Bizottság, amely a korábbi Ügyrendi és Szociális, valamint az Oktatási, Egészségügyi és Civil Kapcsolatok Bizottság jogköreit és feladatköreit kapta meg. A másik létrehozott bizottság a Pénzügyi és Fejlesztési Bizottság lett, amely a korábbi Pénzügyi és Közbeszerzési, valamint a Városüzemeltetési és Városfejlesztési Bizottság munkáját veszi át.
Mindkét bizottság 9 fővel működik majd, amelyből 5 fő a képviselő-testületből került ki, míg négy fő külső tagként végzi majd munkáját.
A városatyák az SZMSZ elfogadása után a két bizottság tagjait, illetve elnökét is megválasztották. Az Ügyrendi és Társadalmi Kapcsolatok Bizottságának belső tagja lett Bajzáth Melinda, Csiger Lajos, Jámbor Márk István, Malatinszky Károly és Molnár Istvánné. A bizottság elnökének Csiger Lajost választották meg. A Pénzügyi és Fejlesztési Bizottság belső tagja lett Csirmaz József, Csirmaz Zsolt, Fügedi Richárd Alex, Nyeste László és Takács József. Elnöknek Takács Józsefet szavazták meg. A két bizottság külső tagjait zárt ülés keretében választották meg.
A testület módosította a települési képviselők juttatásáról és költségtérítéséről szóló rendeletet is. A meghozott döntés értelmében a képviselő-testületi tagságért a képviselők havi tiszteletdíja 75.000 forint. A képviselőket bizottsági tagságért havi 30.000 forint, míg a bizottság elnöki tisztségének ellátásáért havi 20.000 forint juttatás illeti meg.
Az alakuló ülés utolsó napirendi pontjaként a laptopok vásárlását tárgyalta meg a grémium. A települési képviselők juttatásáról, költségtérítéséről szóló rendelet lehetővé teszi a képviselő-testület tagjai részére a tevékenységüket segítő notebook beszerzését. Mezőkövesd Város Önkormányzata a rendeletben meghatározott maximum 192.000 forint bekerülési költség 50%-ával járul hozzá az eszköz beszerzéséhez. A rendeletben azt is meghatározták, hogy aki most nem él ezzel a laptop-vásárlási lehetőséggel, az a ciklus során egyszeri alkalommal bármikor igénybe veheti.

Kapcsolódó hírek