Ugrás a tartalomhoz

A fűtési szezon veszélyei (videóval)

A téli időjárás beköszöntével elkezdődött a fűtési szezon. A fűtési rendszerek elindítása mindig fokozott körültekintést igényel.

Ellenőrizni kell egyebek mellett a berendezések, kazánok, fűtőtestek állapotát, amelyhez érdemes szakember véleményét is kikérni. A kandallók, kazánok, kályhák és egyéb, kéményt igénylő fűtőtestek esetében a falazott kéményben a meglazult tégla, a törés, repedés, a kormozódott foltok mind-mind problémát jelenthetnek. Érdemes legalább évente egyszer, a fűtés bekapcsolása előtt ellenőriztetni a kéményt is.
A készülékek rossz állapota, a működés során fellépő meghibásodás akár szénmonoxid mérgezést is okozhat. A mérgezésben közel annyian veszítik életüket, mint a tűzesetekben. Ezek, a sokszor tragédiával végződő balesetek odafigyeléssel elkerülhetőek. A berendezések ellenőrzése mellett a rendszeres szellőztetés is fontos, illetve az, hogy minden fűtőtestet rendeltetésszerűen, a megfelelő tüzelőanyagot használjanak az állampolgárok. Emellett veszélyforrás lehet, ha a páraelszívó közel van például a kandallóhoz, ez is szénmonoxid mérgezéshez vezethet, ha nem elég körültekintőek az emberek. A mérgezés elkerülhető a pár ezer forintért kapható jelzőkészülékek beszerzésével, amely hanggal és fényjelzéssel is jelzi, ha a levegő szénmonoxid tartalma veszélyes lehet.
A tél beköszöntével, az advent, a karácsonyi ünnepek kapcsán arra is felhívják a figyelmet a szakemberek, hogy az égő mécseseket vagy gyertyákat igyekezzünk a lakásban a gyúlékony anyagoktól távol használni, mert a textilek, függönyök gyorsan lángrakapnak és hamar átterjed a tűz a lakás más helyiségeire is. A meghibásodott, nem ritkán bizonytalan eredetű fényfüzérek és a karácsonyfán meggyújtott gyertyák, csillagszórók hasonló veszélyeket rejthetnek. Ezek a balesetek megfelelő körültekintés mellett elkerülhetőek.

Kapcsolódó hírek