Ugrás a tartalomhoz

Nyílt nap a Széchenyiben (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Két napon keresztül várták a mezőkövesdi és környező települések nyolcadikos diákjait a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában. A nyílt napok keretében több mint 250 gyerek, szülő ismerhette meg az intézmény oktatási, képzési kínálatát.

A Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola október 5-én a környező településekről érkező tanulóknak, míg 6-án a mezőkövesdi nyolcadikosoknak szervezte meg nyílt napját. A tanulóknak, osztályfőnököknek, a szülőknek szervezett fórumon Csirmaz István, az iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket, bemutatta az intézményt, illetve ismertette az iskola szakközépiskolai és szakképzős osztályokban tanított szakmacsoportokat, szakmákat, a képzési és ösztöndíj-rendszert.
Az érettségit adó szakközépiskolai osztályok három ágazati szakmacsoportba tartoznak: informatika, gépészet, kereskedelem-marketing. A szakközépiskolai osztályosok számára az érettségi után a szakmai technikum ideje egy év, tehát öt év alatt lehet szakmai érettségit és technikus bizonyítványt szerezni. Az egy éves technikum után az informatikai szakmacsoportban tanulók műszaki informatikus technikusként végeznek, a gépészek gépgyártás technológiai technikusként, a kereskedelmi marketing szakmacsoportban érettségizők pedig kereskedő technikusként végezhetnek. Ezt követően még mindig lehetőségük nyílik főiskolai képzésben részt venniük ugyanúgy, mint akik nem szakközépiskolában szerezték meg az érettségi bizonyítványt.
A szakközépiskolai osztályok mellett három éves szakképző osztályok indulnak még a Széchenyi István Szakképző Iskolában.
„A szakemberhiány sok településen, sok megyében érzékelhető, amely akár gátja is lehet a cégek, vállalatok, gyárak, illetve a műszaki terület továbbfejlődésének. Ennek a problémának a megoldására a Kormányzat megyénként felméri, melyek a hiány, illetve keresett szakmák. A módosult közoktatási törvény révén ezekben a keresett szakmákban már 9. évfolyamtól három éven keresztül külön hiányszakma ösztöndíjat kaphatnak a tanulók. Iskolánkban a nyolc hiányszakmából hármat oktatunk. Ez a női szabó, a villanyszerelő és a gépi forgácsoló. Ezeket a szakmákat választó tanulók számára már a 9. évfolyamtól 10.000 Ft/hó kezdő ösztöndíj, az első félévi bizonyítvány alapján akár 25.000-30.000 Ft/hó ösztöndíjat kaphatnak a tanulók. a 10-11. osztályban már a vállalatoknál lévő gyakorlati képzés után, a tanulószerződés alapján még körülbelül 20.000 forint/hó összeggel egészítheti ki az ösztöndíjjal egy hiányszakmát tanuló fiatal. Ez azt jelentheti, hogy egy jeles tanuló, ha nem hiányzik az órákról, akkor a két helyről akár havi 50.000 forintot is kaphat” – fejtette ki az ösztöndíj-rendszer részleteit Csirmaz István igazgató.
A három hiányszakma mellett az iskola elindítja a következő tanévben is a mezőgazdasági gépész, az asztalos, a géplakatos szakma utódjaként az ipari gépész, illetve a forgácsoló osztályt. Emellett a 2015-2016-os tanévre vonatkozóan központi fűtés, gázhálózat-rendszer szerelő osztályba is jelentkezhetnek a fiatalok, amely két évenként választható az iskolában. A következő évben viszont ennek a képzésnek a párja, a kőműves és hidegburkoló osztály nem indul. Emellett a tanulók eladónak is tanulhatnak, amelynek elvégzése után a fiatalok öt féle területen, akár élelmiszer, vegyi áru, méteráru, iparcikk vagy bútorüzletben is elhelyezkedhetnek.
Az intézményben a tanórákon kívül, délutáni elfoglaltságként különböző szakkörök közül választhatnak a diákok. Vannak sportfoglalkozások, így kézilabda, labdarúgás, úszás és sakk. Emellett egyéb szakköri tevékenység keretében a fiatalok a számítástechnikával, műszaki-gépészeti ismeretekkel is foglalkozhatnak.
A tájékoztató után a végzős nyolcadikosok kiállítás, illetve a középfokú intézmény diákjai által tartott bemutatók keretében is megismerhették az intézményben elsajátítható képzéseket. A kiállítók között az iskolával szoros együttműködést, az intézmény tanulóinak külső gyakorlati helyet biztosító Bakai Kft. is bemutatkozott. Mindemellett a nyílt napokon résztvevők az iskola tantermeit, tanműhelyeit is megtekintették.

Kapcsolódó hírek