Ugrás a tartalomhoz

Korszerűsítik a szennyvíz-rendszert Emődön és térségében (hirdetés)

Mezőkövesd hírei

Tovább fejlődik az emődi szennyvíztisztító telep: mintegy 626 millió forint értékben valósul meg technológiai fejlesztés a tiszítóműben és a csatornarendszeren. A közbeszerzési eljárások lefolytatását követően október 24-én került sor a kivitelezői szerződés aláírására.

A beruházásra európai uniós pályázaton nyert forrást az Emődi Agglomeráció Szennyvíztisztító Fejlesztési Önkormányzati Társulás. A társulást Emőd, Harsány, Kisgyőr és Bükkaranyos települések alkotják. A Társulás az „Emődi szennyvíztisztító telep technológiai fejlesztése” címmel benyújtott pályázata sikeresen szerepelt, így a 626 millió forint összértékű fejlesztéshez mintegy 521 millió forint támogatást nyertek el. Az önerő biztosítására a társult önkormányzatok pályáztak a Belügyminisztérium önerő támogatására, és mintegy 57 millió forint összegű támogatást kaptak.
Az emődi agglomeráció szennyvíztisztító telepe teljes mértékig kihasználta, illetve meghaladta terhelhetőségét, ezért elkerülhetetlenné vált a fejlesztése.
A pályázat révén megvalósul a teljes szennyvízhálózat szagtalanítása, az emődi szennyvíztisztító telep kapacitásbővítése, hogy az hosszú távon biztosítani tudja a befogadásra vonatkozó tisztított szennyvíz kibocsátási határértéket. Emellett új tisztító vezetékeket létesítenek Emőd és Bükkaranyos területén, valamint bővítik a csatornahálózatot Bükkaranyoson, továbbá Harsány, Bükkaranyos és Kisgyőr végátemelőinél az átemelők kapacitásbővítését valósítják meg. A projekt révén Emődön a szennyvízcsatorna rekonstrukciója is megtörténik.
A szükséges közbeszerzési eljárások után kiválasztották a beruházás kivitelezéséért felelős céget: a meghozott döntés értelmében a Hídtechnika Kft. és az A-Híd Építő Zrt. által alkotott H-A Emőd Konzorcium nyerte el a kivitelezés jogát.
Az ünnepélyes szerződés-aláírásra október 24-én került sor. Az eseményen részt vett Szabó Gergely, Harsány polgármestere, Kékedi László, Kisgyőr polgármestere, Nagy Lajos, Bükkaranyos polgármestere, valamint a gesztortelepülés, Emőd polgármestere, Lehóczki István. A szerződést a társulás nevében Lehóczki István társulási elnök, valamint a kivitelező konzorcium képviselői, a Hídtechnika Kft-től Lipót Attila ügyvezető igazgató, az A-híd Építő Zrt. nevében pedig Hegedűs Csaba ügyvezető igazgató írta alá.
A kivitelezői szerződés aláírásával elkezdődhet a munka: az ősszel és télen a tervezők elkészítik majd a kiviteli terveket, majd 2014 tavaszától elkezdődnek az építési, korszerűsítési munkák. A fejlesztés a tervek szerint 2015 tavaszára elkészül.

http://www.web.bvmedia.hu/index.php?option=com_content&view=article&id=5733:korszersitik-a-szennyviz-rendszert-emdoen-es-tersegeben&catid=470:tersegi

Kapcsolódó hírek