Ugrás a tartalomhoz

A néma levente (videóval)

Mezőkövesd hírei

A néma levente című romantikus vígjátékot adták elő a Közösségi Házban november 26-án. Heltai Jenő két felvonásos darabját az Éless-szín vitte színpadra.

A néma leventét minden idők egyik legnagyobb színpadi sikereként tartják számon a szakemberek, melynek története Mátyás király idejében játszódik. A darab egyik főszereplője Agárdi Péter magyar vitéz, aki beleszeret a szép olasz özvegyasszonyba, Zilia Ducába. Az erényes hölgy azonban csak barátnői hosszas rábeszélésére és a vitéz csatlósa, Beppo furfangos ráhatására fogadja a vitézt. A találkozás kudarcba fullad, ugyanis Agárdi Péter szerelmes vallomása süket fülekre talál. A vitéz ekkor egy régi piemonti népszokásra hivatkozva csókot kér Ziliától, amelyért nagy árat fizet; a nemes hölgy a csókért cserébe három évig tartó némaságot követel tőle.
Agárdi Péter egy évvel később is tartja fogadalmát, miközben Mátyás király már 1000 aranyat fizetne annak, aki meggyógyítja vitézét. Az viszont, aki nem jár sikerrel, életével fizet a kudarcért, ugyanis Setét Lajos, Mátyás bakója a fejét veszi. Zilia a hírt hallva elindul, mert tudja, hogy egyedül ő ismeri Péter némaságára az orvosságot.
A felnőtt színházbérletes sorozat 2. előadását Éless Béla rendezte. A darabban olyan ismert színészek léptek színpadra, mint Nyertes Zsuzsa, Ábel Anita, Mihályi Győző vagy Koncz Gábor. Az előadás hatalmas sikerét a közönség szűnni nem akaró vastapsa jelezte a darab végén.
A bérletes sorozat következő darabja is vidám estét ígér, ugyanis Vaszary Gábor - Fényes Szabolcs és Szenes Iván: Az ördög nem alszik című vígjátékot nézhetik meg a színházkedvelők. A két felvonásos zenés darabot február 19-én a Fogi-Bulvárszínház adja majd elő.

B. K.

Kapcsolódó hírek