Ugrás a tartalomhoz

Rendőrségi hírek (videóval)

Az összefogás ereje: javuló közbiztonság

Kevesebb bűncselekmény történt az elmúlt 10 hónapban városunkban. Ez a csökkenő tendencia a rendőrség, az önkormányzat és a civil szervezetek összefogásának köszönhető.

November első hétvégéje, a Halottak Napja közlekedésrendészeti és bűnügyi szempontból is eseménytelenül telt, hiszen kisebb koccanásokat leszámítva nem történt nagyobb baleset, se vagyon elleni bűncselekmény. Az elmúlt hetek történései közé tartozik, hogy két, mezőkövesdi illetőségű bűnesetet derített fel a hivatalos szerv.
„Az egyik mezőkeresztesi származású csapat, akik több bűncselekményt követtek el. Elsősorban betöréses lopások köthetőek hozzájuk a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság, a Füzesabonyi és a Miskolci Rendőrkapitányság illetékességi területén. Ebben az ügyben a miskolci szervvel közreműködve sikerült elérnünk, hogy az elkövetői körből két fő letartoztatásban van, akik közül az egyik beismerő vallomásában 10, általuk elkövetett cselekményről számolt be. A másik bűnelkövető duót a hajdúságban nagy értékű betöréses lopás kapcsán állították elő a Heves Megyei Főkapitányság Felderítő Osztályával közösen állították elő a rendőri szervek, akik mezőkövesdi illetékességű, többszörösen visszaeső férfiak. Az eljárás során még vizsgáljuk, hogy ezen eset mellett hány bűncselekmény köthető a nevükhöz” – mondta el dr. Ongai Péter, rendőr alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Bűnügyi Osztályának vezetője.
A bűncselekmények tendenciáját tekintve az elmúlt esztendőkhöz képest kedvező adatokról számol be a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság bűnügyi osztályának vezetője.
„Összbűncselekmények tekintetében az elmúlt esztendők adatait nézve folyamatosan csökkenő tendencia figyelhető meg. Kevesebb bűncselekmény történik az illetékességi területünkön és külön Mezőkövesden is. Ezzel egyenesen arányosan csökkent a vagyon elleni bűnelkövetések, illetve a betöréses lopások száma is. Ezen eredmény mögött nagyon sok munka van. Ki kell emelni a polgárőrök folyamatos járőrözését a zárt kertekben és a Zsóry üdülőövezetben. Mezőkövesd Város Önkormányzata forrást biztosít számunkra, hogy túlórában közös járőrszolgálatot láthatunk el a közterület-felügyelőkkel hétvégén és az inkriminált időszakban, akár éjszakai rendszerességgel. Emellett a rendőrkapitányság saját erőből is fokozott ellenőrzést végez egész évben” – hangsúlyozta a rendőr alezredes.

N. E.


Látszódj az utakon!

A rendőrség nagy hangsúlyt fektet a közlekedésbiztonságra. Ennek kapcsán hirdették meg a láthatósági kampányt is, amelynek aktív résztvevője a mezőkövesdi szerv is.

Az utóbbi években a személygépkocsi vezetőket követően a kerékpárosok okozzák a legtöbb balesetet, illetve válnak elszenvedőivé.
„A Mezőkövesdi Rendőrkapitányság illetékességi területén az év első 10 hónapjában 43 személyi sérüléssel járó közlekedési baleset történt. Ebből három halálos, 10 súlyos, és 30 könnyű sérüléssel járó baleset volt. Az esetek 13%-ában ittas volt a jármű vezetője. A területünkön a közlekedési balesetek terén a kerékpáros balesetek is jelentős helyet foglalnak el. Ennek megelőzése érdekében indítottuk idén is útjára november 12-én a Látni és látszani elnevezésű láthatósági kampányt, amely keretében fokozottan ellenőrizzük a kerékpárok, valamint a gépjárművek világításai szabályainak betartását is. A megfelelően kivilágított kétkerekű járművek szürkületben már 130-150 méterről észlelhetőek, így csökken a baleseti kockázat” – hangsúlyozta Varga János, alezredes, a Mezőkövesdi Rendőrkapitányság Közlekedésbiztonsági Osztályának vezetője.
Az akció első hetében minden este a település több pontján ellenőrizte a kerékpárosokat, akik számára fényvisszaverő eszközöket nyújtottak át. A kampány első öt napjának zárásaként egy 50 gyermekből álló, megfelelő felszereltséggel ellátott kerékpáros csapat vonult fel a városban, amellyel a világítási szabályok betartására és a megfelelő lámpák használatára hívták fel a figyelmet.
A kezdeményezés keretében egészen december 12-ig folyamatosan ellenőrzik a kerékpárok felszereltségét, az első-, hátsó lámpák, a prizmák, szükség esetén a láthatósági mellény meglétét, valamint a gépjárművek világítási eszközeit.

N. E.


Kapcsolódó hírek