Ugrás a tartalomhoz

őrizzük meg értékeinket (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Újabb összejövetelt szervezett a Matyó Értékközvetítők Baráti Köre (MÉRTÉK KÖR) a Népi Művészetek Házában november 27-én.

Az ülésen elsőként Csiger Lajos, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagja, települési képviselő ismertette röviden a város vezetőinek matyó népművészettel kapcsolatos terveit és döntéseit. Kiemelte a Matyó Rózsa ünnepséget, amit januárban fognak január 17-én rendeznek meg a Városi Sportcsarnokban. Elmondta, a képviselő-testület döntése alapján az önkormányzat 1,55 millió Ft-tal támogatja a rendezvényt. Hozzátette, hogy a tervek között szerepel egy egyhetes nagyszabású nyári programsorozat, amely az I. Matyó Világtalálkozó megünneplése mellett a matyó kultúra, illetve népművészet bemutatását, megismertetését és a hagyományok ápolását célozza meg. Az esemény szervezésében és lebonyolításában hangsúlyos szerepet kapnak a mezőkövesdi civil szervezetek is. Csiger Lajos elmondta, hogy a fiatalok bevonására is nagyobb hangsúlyt kívánnak helyezni a hagyományőrzés területén. Elmondta, hogy a Népművészeti Egyesületen belül működő Borsóka Hímzőkör mellett a Közfoglalkoztatási Program is lehetőséget kínált arra, hogy a hímzéskultúrával szélesebb körben foglalkozhassanak és ezt a jövőben is szeretnék folytatni. Csiger Lajos hozzátette, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Közgyűlés tagjaként a jövőben is igyekszik népszerűsíteni a megyében, az országban és a határokon túl is a matyó népművészet páratlan értékeit. Végezetül elmondta, hogy az következő öt évre vonatkozó részletes tervek kidolgozása folyamatban van, hiszen a cél az, hogy minden lehetőséget megteremtsenek a matyó népművészet ápolásáért és népszerűsítéséért.

Emellett a közelmúltban megalakult Hagyományőrző Együttes tagjai osztották meg gondolataikat arról, hogy mit jelent számukra a matyó kultúra öröksége, majd Berecz Lászlóné, a Matyó Népművészeti Egyesület elnöke foglalta össze az elmúlt időszak fontosabb eseményeit. A szervezet tagjai decemberben kirándulást szerveznek Budapestre, ahol a Néprajzi Múzeum meglátogatása mellett a Vörösmarty téren felállított karácsonyi vásár megtekintése lesz a fő program.

B. K.

Kapcsolódó hírek