Ugrás a tartalomhoz

Élénkülhet a gazdaság (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A következő öt év egyik legfontosabb feladata egy olyan gazdaságélénkítő program megvalósítása, amely a várost és a kistérséget is felöleli - hangsúlyozta dr. Fekete Zoltán polgármester az IPOSZ mezőkövesdi szervezetének december 9-én megrendezett évzáró közgyűlésén. A program célja az, hogy mindenki munkalehetőséghez jusson, így a városban, illetve a kistérségben élők, helyben találják meg számításaikat.

A városvezető kiemelte, hogy a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara közreműködésével egy olyan felmérés készül, melynek keretében a 100 főt, vagy attól több dolgozót foglalkoztató cégek helyzetét és jövőre vonatkozó működési, valamint fejlesztési elképzeléseit térképezik fel. A tanulmányt felhasználva dolgozzák majd ki a programot, ezzel is elősegítve a gazdaság és a vállalkozói szféra megerősödését. Hozzátette, a megyében elsőként Mezőkövesden készült el a felmérés, melyet hamarosan a kisebb cégekre, mikro-, családi-, és egyéni vállalkozásokra is ki fognak terjeszteni. Elmondta, hogy ez azért is szükséges, mert az uniós pályázati rendszer megváltozik és szeretnék elérni, hogy Mezőkövesd és térsége jelentős támogatáshoz jusson. Ez hozzájárulhat ahhoz, hogy a családok itt maradjanak és helyben legyen biztosított számukra a megélhetés. Dr. Fekete Zoltán azzal zárta gondolatait, hogy vissza kell szerezni a kétkezi munka becsületét, melyhez szükség van az iskolákra, az iparosokra és a családokra egyaránt.


Kulcskérdés a fiatalítás

Tóth Imre elnök beszámolójában elhangzott, hogy az elmúlt évekhez hasonlóan tovább csökkent a szervezet taglétszáma, amely a tavalyi 109 fővel szemben jelenleg 102 fő. Ezzel kapcsolatban kiemelte a szervezet fiatalítását és a szakképzés fontosságát, hiszen a lakossági igényeket elsősorban a kisiparosok tudják ellátni. Hozzátette, hogy tagjaikat egyebek mellett képzésekkel, ingyenes tanácsadással, adminisztrációs feladatokban nyújtott segítséggel támogatják. Elmondta továbbá, hogy az Ipartestület tagjai kivétel nélkül lelkiismeretesen és magas színvonalon végzik tevékenységüket és garanciát vállalnak a munkájukra, ezért a lakosok bátran fordulhatnak a szervezet tagjaihoz. Kiss Zoltán, az IPOSZ országos elnökségi tagja, az Ipartestületek Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Szövetségének ügyvezetője hangsúlyozta, hogy az országos szervezet nehéz időszakon van túl, viszont ebben az évben sikerült gazdaságilag stabil alapokra helyezni az Ipartestület működését, így 2015-ben már a vállalkozások támogatására, érdekképviseletére, érdekeinek érvényesítésére tudnak majd fókuszálni. Kiss Zoltán szintén kiemelte az utánpótlás és a szakképzés fontosságát. Elmondta, hogy tapasztalatai szerint a végzős fiatalok többsége szeretne a szakmájában dolgozni, viszont a vállalkozás indítását tervezők száma nagyon alacsony, éppen ezért a vállalkozással kapcsolatos ismereteket úgy kellene oktatni, hogy a vállalkozás indítása vonzó legyen a fiatalok számára.


Ösztöndíj és tanfolyamok

Csirmaz István, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola igazgatója elmondta, hogy a szakképzés területén pozitív változások történtek az elmúlt időszakban, így például a hiányszakmák közül választó tanulók ösztöndíjat kapnak, amely a tanulmányi eredmények függvényében, akár 30 000 Ft is lehet havonta. Az intézményben három hiányszakmát tanítanak, a gépi forgácsolók és a villanyszerelők mellett ruhakészítőket képeznek.
Csirmaz István felhívta a vállalkozók figyelmét a pályázati lehetőségek kihasználására, amit a pályázatfigyelő rendszernek köszönhetően a pafi.hu internetes címen naprakészen követhetnek. Az iskola vezetője az IPOSZ tagjainak tavaly ingyenes számítástechnikai oktatást ajánlott fel, amit 4 fő vett igénybe. Idén vállalkozási ismereteket tanulhatnak, amit a jelentkező tagok szintén ingyenesen végezhetnek el. Csirmaz István emellett kiemelte, hogy önköltséges áron folyamatosan indítanak tanfolyamokat az iskolában, egyebek mellett targoncavezető, traktorvezető, hegesztő, CNC gépkezelő szakmákban.

A beszámolók és tájékoztatók mellett a tagok módosították az IPOSZ mezőkövesdi szervezetének alapszabályát, így a jövőben taggyűlés helyett közgyűlést tartanak.
Az ülés zárásaként Tóth Imre elnök kitüntetéseket és díjakat adott át a szervezet jubiláló tagjainak.

Kapcsolódó hírek