Ugrás a tartalomhoz

Ülésezett a társulás (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A települések és a térség fejlesztésének feladatairól tárgyaltak a Mezőkövesdi Többcélú Kistérségi Társulás tagjai a szervezet január 23-ai ülésén.

Az eseményen részt vett Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterkehelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője, aki egyebek mellett az európai uniós pályázati rendszer változásairól osztotta meg gondolatait, melyben hangsúlyos szerepet kap a gazdaság fejlesztése. Elmondta, a 2014-2020-as uniós támogatási ciklusban összesen 10 Operatív Program indul, melyek közül a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program fogja elsősorban a településeket érinteni. Hozzátette, a pályázati rendszer megváltozik, ugyanis a beadványokat nem fogják bírálni. A fejlesztések a Megyei Önkormányzatok jóváhagyása mellett a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Megyei Önkormányzat elnökének kedvező döntése után valósulhatnak meg. Tállai András a gazdaságfejlesztő programok közül kiemelte egyebek mellett a munkahelyteremtő projektek fontos szerepét. Elmondta, a siker egyik kulcsa a települések összefogása lehet, egyebek mellett a munkahelyteremtés és a közbiztonság kezelése érdekében, mellyel társadalmi problémák megoldására nyílhat lehetőség. Hangsúlyozta, hogy a kiírások várhatóan májusban és júniusban fognak megjelenni, ezért az elkövetkezendő hónapok legfontosabb feladata a települések és a térség fejlesztési programjának részletes kidolgozása lesz. A miniszterhelyettes kiemelte, hogy az önkormányzatok számára a gazdasági társaságok és vállalkozások bevonásával a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program mellett a Vidékfejlesztési Program is további lehetőséget nyújt majd a települések fejlesztésére.


Húsz milliárd érkezhet

Az összejövetelen Sedlák-Bihall Orsolya, a Nord Tender Kft. projektmenedzsere az uniós fejlesztési támogatások rendszeréről és lehetőségeiről tájékoztatta a résztvevőket. Elmondta gazdaságfejlesztésre hozzávetőleg 15-20 milliárd Ft fog jutni Borsod megyébe. A foglalkoztatásbővítés mellett a vállalkozások támogatásáról, a kerékpáros úthálózat, valamint a tömegközlekedés fejlesztését érintő támogatásról lehetőségekről, továbbá energetikai beruházások támogatásáról is tájékoztatta a jelenlévőket. Lehetőség nyílik a települések belső csapadékvízelvezető-rendszerének korszerűsítésére, egészségügyi fejlesztésekre és a 10 000 fő fölötti települések közösségi terek, illetve kulturális központok kialakítására is pályázhatnak.
Az ülésen Kerékgyártó László, a Mezőkövesdi Járási Hivatal vezetője, a szociális segélyrendszer változásairól és a közfoglalkoztatást érintő feladatokról tájékoztatta röviden a jelenlévőket.

B. K.

Kapcsolódó hírek