Ugrás a tartalomhoz

BOKIK évértékelő 2015 (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

2014-ben érezhetően erősödött a gazdaság, amely folyamat idén is tovább folytatódik. Az ország, megyénk, Mezőkövesd gazdasági helyzete, a szakképzési rendszer változása volt a téma a BOKIK idei évértékelő ünnepségén január 29-én.

Az eseményen Dienes Lóránt, a BOKIK Mezőkövesdi irodájának vezetője köszöntötte a megjelenteket, majd dr. Fekete Zoltán polgármester ismertette településünk gazdasági helyzetét, a helyi adóbevételeket, a 2014-ben befejezett beruházásokat, valamint a jelenleg is zajló fejlesztéseket. Kiemelte a vállalatok cégek társasági adó felajánlásait, amelyből olyan sportfejlesztések valósulhattak, valósulhatnak meg, amelyre az önkormányzatnak saját forrása nem lenne. Emellett köszönetet mondott a cégeknek, hogy munkát adnak az itt élőknek, eleget tettek a helyi adófizetési kötelezettségeiknek, és sok esetben önzetlenül támogatják a település intézményeit, rendezvényeit.
Bihall Tamás, a BOKIK elnöke elmondta, hogy jelenleg 35 ezer regisztrált tagja van a kamarának, akikkel folyamatos a kapcsolattartás. Az elnök elmondta, hogy Mezőkövesd megyei szinten továbbra is őrzi vezető szerepét. Emellett kitért az új duál képzésben elfoglalt szerepüket is, amely a szakember képzés erősítését szolgálja. Az új rendszer lényege, hogy a szakmát tanuló középiskolásoknak gazdasági társaságoknál kell letölteniük a gyakorlati időt. A kamara egyebek mellett a cégek és az oktatási intézmény, a diákok közötti kapcsolattartásért, a tanulószerződésekért felelős. Bihall Tamás azt is elmondta, hogy igyekeznek a megye jelentős gazdasági szereplőivel napi, személyes kapcsolatot tartani, együtt gondolkodni. Emellett arra törekednek, hogy minden regisztrált vállalkozó, cég felé folyamatos és kölcsönös információáramlást alakítsanak ki.
Az eseményen Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, országgyűlési képviselő beszédében ismertette Magyarország kormányváltáskor fennálló, 2010-es gazdasági állapotát, valamint a négy éves munka eredményeit: csökkent az államadósság, visszafizetésre került az IMF hitel, Magyarország kijött a túlzott deficit-eljárás alól, a devizahitelesek helyzete javult, az adórendszer átalakult, a gazdaság fehérítése, eredményes közfoglalkoztatás, családok támogatása. Emellett felvázolta az elkövetkezendő évek fontosabb feladatait, például a bankrendszer megújítását, a közszférában dolgozók jövedelmének rendezését, az Európai Uniós források gazdaságélénkítést szolgáló elosztását, a szakképzési rendszer átalakítását.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek