Ugrás a tartalomhoz

Jelentős megtakarítás

Mezőkövesd hírei

Százötvenmillió forint értékű fejlesztés keretében megújult a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola energetikai rendszere. A projekt átadó ünnepségét február 13-án rendezték meg az intézményben.

A szakképzőt fenntartó Egri Főegyházmegye a „Mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola Energetikai korszerűsítése” című KEOP-os pályázaton  150 millió Ft támogatást nyert el a beruházás megvalósítására. A fejlesztésnek köszönhetően teljes egészében megújult az épület fűtési rendszere. Az iskola szigetelése, valamint a két új kondenzációs kazán beépítése mellett új műanyag hőszigetelt nyílászárókat szereltek be a kivitelező cég szakemberei. Emellett napkollektorokos rendszer is segíti majd az épület fűtését és meleg víz ellátását, így a teljes fejlesztés mintegy 40-50%-os energiamegtakarítást eredményez majd az iskolában.


Külsőleg is megújultak

Az ünnepségen elsőként Csirmaz István, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola igazgatója köszöntötte a megjelenteket. Beszédében elmondta, hogy az Egri Főegyházmegye több mint két éve látja el az intézmény fenntartói feladatait. „Intézményünk az elmúlt két és fél évben lelkiségét tekintve teljesen megújult, amit a szülők és a diákok pozitív visszajelzései is alátámasztanak. Két és fél év után az iskola épülete is új külsőt kapott, így az itt tanulók és a jövőben ide jelentkező diákok még jobb körülmények között tanulhatnak” – emelte ki Csirmaz István. Az intézményvezető végezetül mindenkinek megköszönte a projekthez nyújtott támogatását és munkáját.


Presztízst a szakképzésnek

Ezt követően Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője osztotta meg gondolatait a jelenlévőkkel. Kiemelte, hogy az iskola különleges számára, hiszen ez volt az első munkahelye, az intézményben vált felnőtté, felelősen gondolkodó emberré. Ezután az iskola térségben betöltött szerepéről beszélt. A Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola a térség egyetlen szakképző intézménye, ami büszkeség számunkra, de mindenkinek nagy felelősséget is jelent. A középiskola időszaka minden ember életében meghatározó, hiszen ha jól és eredményesen végezzük el, akkor megalapozhatjuk az egész életünket.” – hangsúlyozta Tállai András. A politikus méltatta a katolikus egyház oktatási szerepvállalását is, amely a Kormány támogatásával egyre nagyobb teret kap. Hozzátette, a Kormány döntött a szakképzés átalakításáról, melynek fontos célja, hogy a képesítéssel rendelkezők el tudjanak helyezkedni a munkaerőpiacon. Hangsúlyozta, hogy vonzóvá kell tenni a pedagógusok és a diákok számára is a szakképzést, melynek újra presztízst kell adni.


Érseki áldás

Ezután dr. Ternyák Csaba egri érsek avató beszédét hallgathatták meg a résztvevők, aki elsőként az ünnep és a méltó ünneplés fontosságára hívta fel a figyelmet. Kiemelte, az egyház az idősek támogatása mellett a fiatalok irányába is nyit, hogy a kereszténységen keresztül boldogabb és teljesebb életet élhessenek. „Ebben a városban, Matyóföldön mindenkinek benne van a hagyományaiban a kereszténység, a keresztény kultúra öröksége. A kereszténység pluszt ad, gazdagabbá és szebbé teszi az életünket.” – emelte ki dr. Ternyák Csaba.
Az érsek hangsúlyozta, hogy az energetikai beruházásnak köszönhetően az iskola épülete teljes egészében megújult, melynek köszönhetően nem csak hasznosabb, szebb és gazdagabb is lett. A beszéd után megáldotta az intézményt.
Az ünnepséget az iskola tanulóinak verses, hangszeres és énekes műsora színesítette.

Az átadót követően a jelenlévők megtekintették a megújult iskolát, köztük az intézményben kialakított kápolnát, amit dr. Ternyák Csaba megáldott.

B. K.

Kapcsolódó hírek