Ugrás a tartalomhoz

Keresztút templomtól templomig (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Immár harmadik alkalommal rendezték meg a Városi Keresztutat településünkön. Március 28-án az ájtatosság jelképét, a fából készült keresztet a Jézus Szíve templomtól a Szent László templomig vitték a hívők ebben az évben.

Az elmúlt esztendők hagyományához hűen idén is a húsvétot megelőző hétvégén szervezték meg a városi keresztutat, amely során Jézus keresztre feszítésének történetét elevenítik fel a szereplők.
Az esemény elején dr. Berkes László pápai prelátus és dr. Medvegy János címzetes apát megáldotta a feszülettartó tokokat. Ezt követően indult el a keresztút.
A korhű ruházatot viselők 14 állomáson mutatták be a 2000 évvel ezelőtti eseményeket. Az egyes stációk során ismertették az adott stáció eseményét, például Jézus találkozását édesanyjával, vagy amikor elesik Jézus a feszülettel, illetve véres arcának letörlését, a keresztre feszítését, eltemetését. Az egyes állomásokon közös imádságot, lelkiismeret-vizsgálatot tartottak a hívők.
Az egyes állomások között énekkíséret mellett egy-egy csoport vitte az ájtatosság jelképét, a nagy keresztet – például a Jézus Szíve Egyházközség, a Szent László Egyházközség képviselő-testülete, az önkormányzat képviselő-testületének tagjai, a város katolikus iskoláinak tanárai, a ministránsok, civil szervezetek.
A vallási szertartás a Szent László templom előtt ért véget, amit közös imádság és ének, valamint a hívők otthonról hozott feszületeinek megáldása zárt.
Az ájtatosságon idén is több száz hívő vett részt és kísérte végig Jézus keresztre feszítésének történetét. Az egyházi ünnep a Jézus Szíve Egyházközség és a Szent László Egyházközség közös szervezésében zajlott le. (Galéria hamrosan.)

M. Zs.

Kapcsolódó hírek