Ugrás a tartalomhoz

Gépészek estéje (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Korsó-, és Gyűrűavató Szakestélyt szerveztek a mezőkövesdi Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában április 24-én. A különleges eseményen több mint százan vettek részt.

A szakestély a Selmeci Diákhagyományok követőinek egyik legfontosabb rendezvénye. Eredete a Selmecbányán 1735-ben alapított Bergschola, azaz bányászati-kohászati iskola hallgatóihoz kötődik. A hagyományok ezt követően, az iskola soproni időszaka alatt kibővültek és így együtt képezik a selmeci-soproni diákhagyományok körét. A szép tradíciót mind a mai napig ápolják a selmecbányai kötődésű felsőoktatási intézményekben.

KULTURÁLIS ÖRÖKSÉG Az esemény évszázadokon keresztül megőrizte a hangulatát, formáját tekintve pedig lényegében változatlan maradt. Tavaly szeptember 19-én a selmeci diákhagyományok, azaz a selmecbányai Bányászati és Erdészeti Akadémia diákhagyományainak továbbélése a jogutód intézményekben felvételt nyert a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe. Ezt a különleges hagyományt őrzik immár fél évtizede a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskola gépésztanulói is.

KÖSZÖNTőK ÉS HUMOR Az est folyamán elsőként Bene Imre, az oktatási intézmény igazgatóhelyettese köszöntötte a résztvevőket. Külön kiemelte azokat a cégeket, melyek az elmúlt évben is támogatták az iskolát és hozzájárultak az oktatás magas szakmai színvonalához. Reich László, műszaki igazgatóhelyettes köszöntőjében szintén hangsúlyozta, hogy a cégek nagy szerepet vállalnak az oktatásban, továbbá megköszönte a diákok éves munkáját és hozzáállását is. Ezt követően Medvegy János, a Szent László Plébánia plébánosa megáldotta a szakestélyt. Az est folyamán a diákok meghallgathatták Csirmaz István igazgató ünnepi gondolatait, aki hangsúlyozta, hogy a tanulók számára a szakestély egy újabb lépcsőfok a felnőtté váláshoz. A végzős diákoknak útravalóul azt kívánta, hogy használják fel jól az iskolában megszerzett tudást és becsületes, szorgalmas munkával érjék el a maguk elé kitűzött célokat.
Lipcsák János, a Miskolc-Mindszenti Római Katolikus Plébánia plébánoshelyettese, a kövesdi szakképző iskola korábbi érseki biztosa a diákokhoz szóló szívélyes üdvözletében egyebek mellett a hazaszeretet fontosságát emelte ki. Hangsúlyozta, hogy járjanak bármerre is a világban, mindig térjenek vissza a szülőföldre, és legjobb tudásuk szerint építsék, illetve gyarapítsák hazánkat.
A szakestély programja hűen követte a Selmeci hagyományokat. A kötött menetű, de nagyrészt tréfás összejövetelen korsót és gyűrűt is avattak a résztvevők. Emellett megválasztották a szakest elnökét, felavatták az első éveseket, az úgynevezett balekokat és elénekelték a Gépészhimnuszt is. Ezen felül humoros jelenetek és felszólalások, valamint vidám énekes produkciók színesítették a rendezvényt. A kötelező program után vacsorával és kötetlen beszélgetéssel folytatódott a szakest.

B. K.

Kapcsolódó hírek