Ugrás a tartalomhoz

Érettségi (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Hétfőn elkezdődtek az írásbeli érettségi vizsgák. A végzős középiskolások már túl vannak a matematika, a magyar és a történelem tantárgyak írásbeli fordulóján.

Városunkban a Szent László Gimnázium és Közgazdasági Szakközépiskolában 148 tanuló, a Széchenyi István Katolikus Szakképző Iskolában pedig 100 diák tesz idén érettségi vizsgát. A Gimnáziumban 36 tanuló tesz valamelyik, vagy több tantárgyból emelt szintű vizsgát, míg a Szakképző Iskolában az érettségizők közül 4 tanuló méreti meg magát emelt szinten egy-egy tantárgyból.
Május 4-én a magyar nyelv és irodalom tudásukról adtak számot a középiskolások. A magyarból emelt szinten érettségiző diákoknak a nyelvi-irodalmi műveltségi feladatsort „A magyar nyelv és irodalom enciklopédiájából” származó részlet alapján kellett megoldaniuk. Ezután Lator László egyik művét kellett elemezniük, az írók magánéletének népszerűségére kellett reflektálniuk, majd a lakásszínház mellett vagy ellen kellett érvelniük.
A középszintű magyar érettségi szövegalkotási feladatai között a diákok választhattak, hogy egy Seneca-idézettel kapcsolatban érvelnek, egy Bodor Ádám-novellát elemeznek, vagy Tóth Árpád és Jékely Zoltán egy-egy versét hasonlítják össze A szövegértési feladatsorban pedig Grendel Lajos: A modern magyar irodalom története című írását kellett feldolgozniuk a vizsgázóknak.
A matematika  középszintű  érettségiben a vizsgázónak két feladatlapot kellett kitölteniük. Az első az alapfogalmakra, definíciókat, egyszerű összefüggésekre  kérdezett rá. A II. feladatsor két részből áll, az egyik három, több kérdésből álló feladatot tartalmazott, míg a másik része három, azonos pontszámú feladatot, amelyből a diákoknak kettőt kellett megoldaniuk, és azt a kettőt pontozták. Az emelt szintű vizsga esetében az I. részfeladatsor négy feladatból állt, amelyek több részkérdést is magukba foglaltak. A II. részfeladatsor öt, egymással megegyező pontszámú feladatból állt, amelyből négyet kellett megoldaniuk a diákoknak.
Május 6-án a történelemből adtak számot tudásukról a vizsgázók. A középfokú történelem írásbeli esszéfeladat témái között volt Hunyadi Mátyás adópolitikája, Szent István államszervezete, a jobbágyfelszabadítás, II. József, a Rákosi-korszak iparfejlesztése és az 1960-70-es évek életkörülményei. A rövid, egyetemes történelemre vonatkozó kérdéseknél a diákok a felvilágosodás alapelvei és Németország első világháborús szerepe közül választhattak. Az emelt szintű írásbeli 4 órás. Ez is két feladatsorból, (rövid választ igénylő feladatok, kifejtendő feladatok) állt, de a kérdések nehezebbek voltak.   
Az érettségi ezt követően május 7-én angol, május 8-án német, május 12-én informatika vizsgákkal folytatódik, majd sorra követi őket az egyéb tantárgyak. Az írásbeli forduló május 26-ig tart. Az emelt szintű szóbeli vizsgák június 4-11. között, a közép szintű szóbeli megméretések pedig június 15-26. között lesznek.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek