Ugrás a tartalomhoz

Könyv a matyó hagyományokról (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Pető Margit két, a matyó szokásokat, a régi matyó hétköznapokat bemutató könyve jelenik meg egy kötetben az I. Matyó Világtalálkozó hetén.

Pető Margit, mezőkövesdi származású író, költő, festőművész újabb könyve jelenik meg a közeljövőben, amely két korábbi művét fogja össze.
„Két korábbi, a matyó múltat feldolgozó könyvem jelenik most meg egy kötetté összegyúrva. Az egyik a „Rozmaring ága, virágnak virága” címet viseli, amely azért különlegesen értékörző, mert az akkori tájszólásban íródott de tartalmaz egy magyarázó szótárt is a szöveg, tájszavak megértésének segítésére. Ezt a könyvet több főiskolán tananyagként tanulmányozzák is felsőfokú képzésben résztevők. A másik mű a mindennapi paraszti étkezéseket, az alapanyagok helybeni megtermesztését a vetéstől az aratásig, illetve az ahhoz tartozó népdalokat, gyerekjátékokat dolgozza fel. Nagy öröm számomra, hogy erre a rangos rendezvényre jelenhet meg ez a két mű egy kötetben. Régi vágyam volt, hogy ezt a két munkámat egy kötetben lássam, és mondhatom, hogy talán ez az egyik legszebb ajándék a 80. születésnapomra” – mondta el Pető Margit.
A matyó életet megörökítő mű kiadója a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. lesz.
„Pető Margit két könyvéből összeállított kötetet az I. Matyó Világtalálkozó alkalmából mutatjuk be majd a nagyközönségnek június 15-21. között. Emellett Bán József „A matyó hagyományok nyomában” című gyűjteményes kötete is ezen a héten jelenik majd meg. Úgy gondolom, hogy ezek a matyó népszokásokat, mindennapokat feldolgozó könyvek beleillenek a Világtalálkozó programjába, hiszen híres kultúránk múltját őrzik meg az utókornak. Mindamellett, hogy nagyon keresettek az ilyen témájú könyvek mind néprajzi, mind irodalmi téren is” – mondta el Kinczel Brigitta, a Mezőkövesdi Közkincs-tár Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.
A könyv kiadásáról szóló megállapodást május 6-án írta alá ünnepélyes keretek között a mezőkövesdi gyökerekkel rendelkező szerző, Pető Margit, és Kinczel Brigitta, a Közkincs-tár Nonprofit Kft. ügyvezetője.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek