Ugrás a tartalomhoz

Új ruhát kaptak az eszterláncosok (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

20 matyó szoknyát és lityát kapott a Művészeti Tagiskola Eszterlánc Gyermek Néptáncegyüttese. A népviseletet május 13-án vehették át ünnepélyes keretek között.

Mezőkövesd Város Önkormányzata arra törekszik, hogy Mezőkövesd neves hagyományát, a matyó kultúrát továbbéltesse. Ennek jegyében elsőként Mezőkövesd Város Fúvószenekara és a Szent László Kamarakórus kapott matyó motívumokkal díszített mellényt, illetve pelerint. Most harmadik ízben  a Művészeti Tagiskola Eszterlánc Gyermek Néptánccsoportja kapott új, matyó viseletet, amelyet a közmunkaprogram keretében az ún. Matyóház 11 dolgozója készített el Vámos Margó, a Népművészet Ifjú Mestere vezetésével.
„Fontosnak tartjuk a matyó hagyományaink, értékeink ápolását, annak továbbéltetését. Külön öröm, hogy a ruhák révén a gyermek táncosok feltételeit tudtuk javítani, hogy gyermekeinknek tudjuk ezáltal átadni örökségünket, hiszen ők lesznek azok, akik tovább viszik kultúránkat” – mondta el dr. Fekete Zoltán polgármester.
Az új viseletet dr. Fekete Zoltán polgármestertől Mozerné Horga Stefánia, a Művészeti Tagiskola igazgatója és Varró Petra, a tánccsoport vezetője, pedagógus vette át.
„Nagy szükség és igény volt ezekre a ruhákra. Hiszen iskolánk 2009-ben elindította néptánc tanszakát, amely keretében működik az Eszterlánc Néptánccsoport és már elindult a kisebbekkel az Eszterlánci Cérna csoport is. Ezúton is szeretnénk megköszöni dr. Fekete Zoltán polgármesternek, a képviselő-testületnek és Vámos Margónak, a Népművészet Ifjú Mesterének és kolléganőiknek, akik kihímezték, elkészítették ezeket a csodálatos szoknyákat, lityákat. Nagyon örülünk ezeknek a szép ruháknak, amit szeretnénk a színvonalas fellépésekkel meghálálni” – emelte ki Mozerné Horga Stefánia intézményvezető.
Az Eszterlánc Néptánccsoport legközelebb június 17-én mutatkozik be az új viseletben az I. Matyó Világtalálkozó keretében.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek