Ugrás a tartalomhoz

Növekvő vendégforgalom (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Folyamatosan növekszik a vendégforgalom, tavaly több mint 40 millió vendég látogatott hazánk fürdőibe. Egyebek mellett ez derült ki a Magyar Fürdővárosok Szövetségének Mezőkövesden megrendezett közgyűlésén.

A Rózsa Étterem és Panzióban május 15-én megszervezett eseményen elsőként dr. Fekete Zoltán, a Magyar Fürdővárosok Szövetségének elnöke, majd Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár, a térség országgyűlési képviselője köszöntötte a résztvevőket. Kiemelte, hogy 8 éves polgármesteri időszaka alatt betekintést nyert a fürdő életébe és tisztában van azzal, milyen nagy felelősségük van a településvezetőknek abban, hogy a fürdők gazdaságosan és hatékonyan működjenek. Elmondta, hogy a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőben mintegy 20-30 éves lemaradást kellett az elmúlt bő egy évtized alatt behozni. Ez idő alatt több nagyszabású fejlesztés valósult meg a létesítményben, és jelenleg is újítják, illetve bővítik a fürdőt.


Dinamikus fejlődés – 40 millió látogató

Ezt követően dr. Ruszinkó Ádám, a Nemzetgazdasági Minisztérium turizmusért felelős helyettes államtitkára ismertette a fürdővárosok nemzetgazdasági szerepét, illetve beszélt a fürdők turisztikai helyzetének alakulásáról. Kiemelte, hogy folyamatosan nő a belföldi fizetőképes kereslet és ez a fürdők látogatottságban is érezhető, hiszen a magyar látogatók száma jelentősen, mintegy 15%-kal emelkedett az elmúlt évben. Hozzátette, a vendégéjszaka számot tekintve a külföldiek közül Németország áll az első helyen, Ausztriát és Oroszországot megelőzve. A politikus az orosz vendégek emelkedő létszámáról elmondta, hogy hazánk az egyik legkedveltebb célpontja lett az orosz turistáknak. Dr. Ruszinkó Ádám a SZÉP Kártya rendszer eredményeiről is megosztotta gondolatait. Elmondta, hogy a kártya egyre nagyobb népszerűségnek örvend, napjainkban már több mint 1 millió 118 ezren használják, így a belföldi turizmus fellendítésében egyre fontosabb szerepet tölt be.
Az egészségügyi turizmuson belül a gyógyhelyek látogatottságának alakulásáról megemlítette, hogy a külföldiek közül ebből a célból Ausztriából, Szlovákiából és Németországból érkeznek a legtöbben. A gyógyhelyek és gyógyszállók vendégéjszakára vonatkozó adatai alapján Németország, Oroszország és Ausztria a dobogósok sorrendje.


Milliárdos beruházások

A politikus elmondta, hogy a fürdők vendégforgalma a gazdasági világválság miatt jelentősen visszaesett, viszont ez a tendencia megfordult az elmúlt években és 2012 óta folyamatosan növekszik. A 2013-as év adatai alapján 38, 3 millió vendég látogatott a magyar fürdőkbe, míg ez a szám 2014-ben már meghaladta a 40 milliót. Hangsúlyozta, hogy a 2007-2013-as Európai Uniós pályázati ciklusban 1119 projekt összesen 313 milliárd Ft támogatást nyert el, míg kifejezettem az egészségügyi turizmus fejlesztésre 47 sikeres projektre 30 milliárd Ft jutott.
Dr. Ruszinkó Ádám ismertette a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program  (GINOP) fontosabb elemeit, ezen belül egyebek mellett az energetikai fejlesztések lehetőségeiről beszélt a résztvevőknek. Kiemelte, hogy a turizmus fejlődése, erősödése érdekében az önkormányzatoknak a fürdőknek és a szolgáltatóknak szorosan együtt kell működniük.


A térség és a Zsóry

Ezt követően Lázárné Csirmaz Henriett, a Mezőkövesdi Torinform Iroda vezetője tájékoztatta a jelenlévőket a Dél-borsodi térség turisztikai és természeti értékeiről. Kiemelte többek között a Zsóry Gyógy-és Strandfürdőt gyógyhellyé nyilvánítását, a matyó népművészet felkerülését az UNESCO Szellemi és Kulturális Örökség reprezentatív listájára. Emellett a térség gasztronómiai kultúrájáról, a fontosabb városi rendezvényekről, köztük a június 15-én kezdődő I. Matyó Világtalálkozóról is beszélt.
Ezután Vámos Zoltán, a Zsóry Gyógy- és Strandfürdő fürdővezetője a létesítmény történetének fontosabb állomásairól, szolgáltatásairól és a jelenleg is zajló fejlesztéséről osztotta meg gondolatait.


Keresik a gyógyszállókat

Szabó Zoltán, a Magyar Fürdővárosok Szövetségének titkára a gyógyszállodák keresletének alakulásáról tájékoztatta a tagokat. Hangsúlyozta, hogy a vendégforgalom csökkenése a fürdőkkel egyetemben 2012-ben megállt, azóta folyamatosan emelkedik és tavaly 17 milliárd Ft bevétel származott a szállásdíjakból. Hozzátette, a legfontosabb cél az egészséges életmód kialakításának, a gyógyfürdők és a gyógyszállók szerepének erősítése.

Ezen felül a közgyűlésen módosították a szervezet alapszabályát, valamint meghallgatták és elfogadták a 2014. évi gazdálkodásról és a titkári munkáról szóló beszámolót. Ezután Szabó Zoltán titkár, a budapesti Utazás Kiállítás tapasztalatiról és legfontosabb eredményeiről számolt be a tagságnak. Az utolsó napirendi pontban négy tagjelölt, Algyő, Bogács, Körmend és Szarvas bemutatkozását nézhették meg a jelenlévők. Ezután a közgyűlés döntött a települések felvételéről, melynek eredményeként mind a négy település csatlakozott a szervezethez, így az őszi, Zalakaroson megrendezésre kerülő közgyűlésen már teljes jogú tagként vehetnek majd részt.

B. K.

Kapcsolódó hírek