Ugrás a tartalomhoz

A hősökre emlékeztek (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

A háborúban elesett hősökre emlékeztek meg május 30-án este a Jézus Szíve templom melletti világháborús emlékműnél. Az eseményen dr. Fekete Zoltán polgármester mondott beszédet, kiemelve őseink nagyságát, akik életükkel tettek a hazáért, a magyarságért.

„A magyar hősök emlékének megörökítése az utókornak olyan kötelesség, amely önbecsülésünk, nemzeti azonosságtudatunk megtartásának alapvető feltétele. Erkölcsi kötelesség, hogy a Magyar Hősök Emléknapján méltó ünnepség keretében rójuk le hálánkat a nemzet hősei előtt. A hősi példamutatás életünk részévé, mindannyiunk gyakorlatává, egész gondolkodásunk meghatározó elemévé kell, hogy váljon. Kik a hősök? Akik a csatatéren életüket vesztették, hősök voltak. Azok, akik nem haltak meg, a katonák, akik túlélték a háborút, a végsőkig küzdők, a hadifogság gyötrelmeit végigszenvedők, az apák, az anyák, akik a háború alatt és után, sokszor maguktól vonták el az utolsó falatot, hogy gyermeküknek legyen mit enni. Akik a kommunizmus idején vállalták hitüket, a kevesebb keresetet, az alacsonyabb beosztást, csakhogy becsületes, őszinte magyarrá neveljék gyermeküket. ők is mind hősök voltak, nem azért mert meghaltak, hanem mert éltek a hazáért, és életükkel adtak példát nekünk. Rájuk is emlékeznünk kell, hiszen nemcsak a hősi halottakra, hanem a hősökre emlékezünk” – mondta el dr. Fekete Zoltán.
Ezt követően dr. Berkes László pápai prelátus és Gordos Attila református lelkész osztotta meg gondolatait, és imádkoztak az elhunyt hősökért. Ezt követően Mezőkövesd Város Önkormányzata, a Fidesz Mezőkövesdi Szervezete és a Mezőkövesdi Polgári Kör koszorút helyezett el az emlékműnél, majd minden résztvevő gyertyát gyújtva rótta le tiszteletét a háborúkban elesett őseink előtt.
Az eseményen közreműködött a Jézus Szíve templom vegyes kórusa és a Mezőkövesdi Színészeti Egyesület tagjai.

M. Zs.

Kapcsolódó hírek