Ugrás a tartalomhoz

Rutinos szakember a kispadon (videóval frissítve)

Mezőkövesd hírei

Benczés Miklós irányítja a Mezőkövesd Zsóry NB II-es felnőtt csapatát a következő esztendőben. A szakember 1+2 éves szerződést kötött a klubbal.

A Mezőkövesd Zsóry FC vezetői sajtótájékoztató keretében mutatták be Benczés Miklóst június 4-én. Az eseményen Hagyacki József ügyvezető köszöntötte a jelenlévőket. Az edzőváltás hátteréről elmondta, hogy Lucsányszky Tamás a 20. forduló után vette át a csapatot, de irányításával nem sikerült kiharcolni a feljutást, így két játéknappal a bajnokság vége előtt saját maga kérte a szerződése felbontását. Ezt követően segítője, Varga Attila vezette együttesünket a Gyirmót és a Vasas ellen.
Elmondta, Benczés Miklóssal néhány nappal ezelőtt vették fel a kapcsolatot. A tárgyalások gyorsan lezajlottak, lényegében 1-2 nap alatt megállapodtak. A szakember szerződése 1+2 évre szól és a kontraktus június 5-én lép érvénybe. Hagyacki József hangsúlyozta, azért döntöttek Benczés Miklós mellett, mert komoly, megbízható és nagy tudással rendelkező szakember, aki két korábbi csapatát, a Diósgyőrt és Puskás Akadémiát is feljuttatta már az élvonalba. Hozzátette, a klub vezetősége célként az élmezőnyt jelölte meg a következő esztendőben. Ezt követően Benczés Miklós pályafutását ismertette.


Neves szakemberekkel dolgozott

A 45 esztendős szakember Salgótarjánban ismerkedett meg a sportággal, majd miután Miskolcra költözött, a DVTK serdülőcsapatában futballozott. Ezután hosszú időre felhagyott a labdarúgással, később amatőr csapatokban rúgta a bőrt. Menet közben elvégezte a Nyíregyházi Főiskola testnevelői szakát és hosszú éveken keresztül a DVTK ifjúsági csapatainak edzőjeként, majd az első csapat pályaedzőjeként dolgozott. Miskolcon többek között olyan ismert szakemberek segítője volt, mint Sisa Tibor, Tornyi Barnabás, Csank János, vagy Gálhidi György. Benczés Miklós, együttesünk jelenlegi sportigazgatójával, Tóth Lászlóval is dolgozott együtt Diósgyőrben.


Két csapattal jutott fel

A szakember 2008 őszén, és 2010 tavaszán összesen 6 találkozón beugróként irányította a miskolciakat, majd 2010 őszétől a másodosztály Keleti csoportjában induló csapat vezetőedzője lett. Irányításával a döcögős rajtot követően egy 15 győzelemből álló szériát produkált a borsodi megyeszékhely együttese, ennek eredményeként két fordulóval a befejezés előtt bajnoki címet szereztek, így feljutottak az első osztályba. Érdekesség, hogy labdarúgóink ebben az évben Huszák Géza vezetésével mindkétszer legyőzték a DVTK-t és a szép sorozatot, éppen a Mezőkövesden elszenvedett 1-0-ás vereség zárta le.
Benczés Miklós az élvonalban is kiváló munkát végzett, hiszen a Diósgyőr újonc csapatként 22 forduló után az 5. helyen állt a bajnokságban 34 ponttal. A szakember ekkor a Siófoktól elszenvedett 1-0-ás vereséget követően adta át a stafétát utódjának, Szentes Lázárnak. Benczés Miklós nem maradt sokáig munka nélkül, a 2012-2013-as szezonban ugyanis a Nyugati csoportban érdekelt Puskás Akadémiához került, ahol mindössze egy év alatt maradandót alkotott. A felcsúti alakulat imponáló, 10 pontos előnnyel utasította maga mögé az ezüstérmes Kozármislenyt, így jogot szerzett az első osztályú indulásra. A Puskás Akadémia 30 mérkőzésből 21 alkalommal győzött, emellett 7 döntetlent ért el és mindössze két vereséget szenvedett és 70 ponttal nyerte meg a másodosztályú bajnokságot. A dunántúli egylet a következő évben éppen csapatunkat megelőzve, a 14. pozíciót érte el és meghosszabbította élvonalbeli tagságát.
A Fejér megyei egylet ebben az esztendőben végig stabil középcsapatnak számított, és végül 35 ponttal a 10. helyen végzett az OTP Bank Ligában. Benczés Miklós a szép eredményeken túl, csak ebben az évben 7 saját nevelésű játékost épített be a csapatba, ebben a tekintetben az élvonalbeli klubok között is az egyik legsikeresebb szakemberek közé tartozik. A dunántúli klub és Benczés Miklós útjai június 1-jétől váltak el.


Célok és változások

A vezetőedző „székfoglalójában” elmondta, hogy a Puskás Akadémiánál eltöltött időszakot lezártnak tekinti, mostantól kizárólag az új feladatára koncentrál. Köszönetet mondott a klub vezetőinek, amiért bizalmat szavaztak neki, így rövid idő alatt sikerült új csapatot találnia. Kiemelte, nagy kihívás számára Mezőkövesden dolgozni, hiszen egy stabil és ambiciózus klub, amely nagy terveket szövöget. Céljaival kapcsolatban elmondta, olyan csapat kialakítását tervezi, amelyik dominálni tud a mérkőzéseken és közönségszórakoztató futballt játszik. Kiemelte, szeretné, ha a Mezőkövesd lenne a harmadik csapat, amelyiket sikerül az élvonalba vezetnie. A vezetőedző beszámolt a szakmai stábban történő változásokról. Munkáját a legutóbb Szigetszentmiklóst irányító Vágó Attila, valamint együttesünk korábbi játékosa, Elek Norbert fogja segíteni. A csapat kapusedzője továbbra is Ulbert Tibor lesz, míg az erőnléti edzői teendőket a jövőben is Szabó Norbert fogja ellátni. A szakember emellett számít Tóth László sportigazgató tudására és tapasztalatára is. A játékoskeret kialakítása folyamatban van, mihelyt lesznek konkrét megállapodások, beszámolnak róla. A felkészülést június 18-án kezdi meg a keret és a tervek szerint egy bükfürdői edzőtáborozás is szerepelni fog a felkészülési programban.
Hozzátette, ha sikerül a tervezett erősítéseket megvalósítani és a felkészülés is jól sikerül, akkor reményei szerint a csapat végig versenyben lehet majd az élvonalba jutásért. A Merkantil Bank Liga 2015-2016-ös szezonja augusztus 3-án kezdődik.

B. K.

Kapcsolódó hírek